Slovenija
13 ogledov

Kaj je pokazal prvi spopad

Borut Hočevar. Saša Despot
Pogledi Slovenije, prvo pravo predvolilno soočenje.

Janković in Virant se morata naučiti nekaterih "obrtniških" veščin. To je eden od zaključkov pravkar končanih Pogledov Slovenije na TVS.

Janković mora popraviti obnašanje za mizo. Si predstavljate, da si slovenski premier podpira glavo na seji šefov držav EU? In sedi s poševno postavljenimi rameni poleg zravnanega Davida Camerona?! In se na široko smeje v neprimernih trenutkih, recimo takrat, ko Nicolas Sarkozy bere levite Grčiji??

Virant pa se mora umiriti. Bilo bi sramotno imeti premiera, ki bi kot hiperaktiven najstnik skakal v besedo Angeli Merkel.

Janša v glavnem takšnih osnovnih napak ne dela - pozna se mu državniška kilometrina, a mu prav zaradi obilice izkušenj lahko očitamo tudi nedolžne spodrsljaje, kot je na primer zavijanje z očmi, kadar se ne strinja s tekmecem.

Kaj pa vsebinske pripombe? Pri Virantu se je pokazalo, kako težko je zagovarjati odločno prodajo državnih podjetij. Ta del svojega programa bo moral bistveno bolje argumentirati, ali pa naj ga opusti. Prvič zato, ker dobršen del slovenskih volilcev še vedno nerad sliši za prodajo družinske srebrnine, drugič pa zato, ker ga tekmeci pri tem zlahka povozijo.

Virant se je poleg tega izkazal kot učinkovit drugi mož vlade. In nič več. Njegov domet je vodenje nekakšnega velikega notranjega ministrstva, v katerem bi bili resor za notranje zadeve, javna uprava in lokalna samouprava. Za šefa vlade pa se zdi manj primeren od Janše ali Jankovića.

Janša bo moral biti odločnejši. Volilci sicer ne marajo prepirljivcev, a v soočenjih z Jankovićem bo moral pokazati  več mišic. Kako se bo za naš denar boril v Bruslju, če je doma šibak? Poleg tega bo moral biti pogosteje konkretnejši. Ne vžge, če rečeš, da si pripravil sto ukrepov, pač pa je treba v pravem trenutku citirati dva, tri, namenjene reševanju konkretne težave.

In Janković? Zatakne se mu lahko predvsem pri etičnih vprašanjih. Volilce mora prepričati, da je moralno neoporečen v aferah, ki se lepijo nanj. Pri tem se ne more sklicevati, da naj sodišča najprej dokažejo krivdo njemu ali njegovim. Njegov morebitni mandat se bo že zdavnaj končal, ko bo pravosodje še vedno mlelo njegove primere.

In še o TVS. Slak in Traven sta pripravila prvo dejansko soočenje in pokazala, da so diskusije, kakšna soočenja lahko pripravijo na TVS, predvsem notranje organizacijsko vprašanje javnega zavoda.

Komentarjev 8
  • voranc11 18:57 28.oktober 2011.

    http://www.youtube.com/watch?v=fCHKZVIKwBw&feature=youtu.be

  • tralala 15:47 28.oktober 2011.

    ZELO pristranski članek. Tala novinarček ni tudi N od besede NEODVISEN.

  • vrtnica 15:31 28.oktober 2011.

    Prvi spopad je pokazal predvsem nesposobnosti Jankovića,ne obvladuje zadev,ki segajo izven občinskih meja,obnašanje pred kamero pa je bilo katastrofalno.