Slovenija
1254 ogledov

Kaj nas čaka v super volilnem letu?

Slovenska zastava Saša Despot
Pred Slovenijo je super volilno leto, izzivi pa nas čakajo tudi na drugih področjih.

Leto 2022 je za Slovenijo super volilno leto. Predsednik države Borut Pahor bo predvidoma 9. februarja razpisal datum za parlamentarne volitve, ki naj bi bile 24. aprila. Pahor je v pogovoru za RTV Slovenija dejal, da si želi, da bi bil rezultat volitev tako jasen, da bi nekdo imel precej določen mandat za sestavo vlade

Jeseni bodo sledile predsedniške volitve. Prvi možni datum volitev za predsednika države je 11. september, zadnji možni pa 6. november 2022. Datum lokalnih volitev je že znan, saj je bilo določeno, da lokalne volitve potekajo tretjo nedeljo v novembru, torej 20. novembra 2022. Poleg že naštetih volitev bodo potekale tudi volitve v državni svet. 

Že zdaj je jasno, da bo Slovenija dobila novega predsednika oziroma predsednico republike, saj Pahor po dveh mandatih ne more več kandidirati. 

Volilno leto napoveduje razgreto politično dogajanje že vse od začetka, ko je pričakovati še ustanovitev kakšne nove stranke ter napoved povezovanja ali sodelovanja posameznih strank in akterjev na volitvah, tudi skozi oblikovanje skupnih kandidatnih list ali predvolilnih in povolilnih koalicij.

Pandemije še ni konec

omikron | Avtor: Profimedia Profimedia
Pandemije koronavirusa še zdaleč ni konec. Glede na prognoze bo v začetku leta težave povzročala različica omikron, o kateri je še veliko neznanega. Težavo za Slovenijo pri soočanju z različico omikron bi lahko predstavljala nizka precepljenost. Cilja 60-odstotno precepljenost celotnega prebivalstva nismo dosegli. Glede na doslej znane podatke o omikronu se ta do določene mere uspešno izogne imunosti po prebolelosti in cepljenju, kar pomeni, da predstavlja tveganje za širši krog ljudi. 

Poleg cepljenja je tako še vedno treba upoštevati tudi vse ostale farmakološke ukrepe za zamejevanje virusa (razkuževanje, nošenje mask, vzdrževanje razdalje, prezračevanje). Izključeno ni niti dodatno zaostrovanje ukrepov, uvedba obveznega cepljenja in širitev pogoja PC na več dejavnosti. 

Kako bo vplival virus na gospodarstvo?

V ospredju bodo makreokonomski trendi, ki so zaradi skrbi pred vnovičnim razmahom pandemije covida-19 podvrženi povečanemu tveganju. Dodatno tveganje predstavlja inflacija, ki jo bo z ukrepi skušala krotiti ECB.

Okrevanje naj bi spodbujal investicijsko naravnan državni proračun za 2022, ki naj bi po pričakovanjih vlade krepil tudi potrošnjo. Visok proračunski primanjkljaj, ki so ga napihnili predvsem covidni ukrepi, naj bi se začel postopoma zniževati. Začel se bo izvajati načrt za okrevanje in odpornost.

V ospredju bodo nadaljnje gibanje cen energentov in razprave, kako doseči preboj pri zelenem prehodu.

V celoti bo stekel sistem elektronskih vinjet, nadaljevala se bodo gradbena dela pri največjih infrastrukturnih projektih v državi, ob rekordnem proračunu pa so na področju prometne infrastrukture predvidene še številne druge naložbe. Ob dodatnih sredstvih je pred lokalnimi volitvami pričakovati tudi okrepljeno investicijsko dejavnost občin.

Stekla bodo pogajanja z Evropsko komisijo o strateškem načrtu skupne kmetijske politike 2023-2027. Zaživela naj bi nova turistična strategija, novo vodstvo bo bržkone dobila tudi STO.

Pričakovati je sprejem zakona o varstvu okolja, ki bo prinesel sistemsko rešitev ravnanja z odpadki, morda bi že lahko podelili tudi prve koncesije za sežigalnice.

Ob morebitnih spremembah na političnem prizorišču bi lahko znova zaživel tudi socialni dialog.

Celotno kulturno polje bo tudi v letu 2022 soočeno z epidemiološkimi razmerami in posledicami. Na obravnavo v državnem zboru čaka, po nekaj letih, ko država tega dokumenta ni imela, strategija Nacionalnega programa za kulturo 2022 - 2029. Leto prinaša tudi vsebine ob Tartinijevem in Plečnikovem letu.

Slovenija v boj za mesto nestalne članice v Varnostnem svetu

Po slovenskem predsedovanju Svetu EU je na zunanjepolitičnem področju pričakovati manj intenzivno dogajanje in vrnitev v "običajno" delovanje slovenske diplomacije. Na obzorju je sicer že kandidatura za nestalno članico v Varnostnem svetu Združenih narodov za obdobje od leta 2024 do 2025, za kar bo potrebna intenzivna diplomatska kampanja.

Že v začetku leta se obeta noveliranje zakona o zunanjih zadevah. Konec avgusta oz. v začetku septembra pa bo potekal tradicionalni Strateški forum Bled (BSF).

Na evropski ravni se pričakuje še naprej zavzet boj proti pandemiji covida-19. V povezavi z načrti za okrevanje bo pomembno tudi izvajanje evropskega mehanizma pogojevanja izplačila sredstev s spoštovanjem vladavine prava, slednje je bilo pomembna tema v povezavi s Slovenijo že v letošnjem letu. V prvi polovici leta 2022 se bo predvidoma zaključila tudi konferenca o prihodnosti Evrope, ki se je aktivno začela med slovenskim predsedovanjem Svetu EU.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Laura_Deblois 09:31 01.januar 2022.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • mirror 09:29 01.januar 2022.

    Aprila bo JJ nastopil nov štiriletni mandat. To nas čaka in prav je tako.

  • daredevil 09:25 01.januar 2022.

    Z malo sreče nas čaka padec fašistično koruptivnega režima in seveda sanacija dvoletne katastrofalne politike 'ein volk ein führer' za katero nas bo še kar nekaj časa bolela glava.