Slovenija
216 ogledov

Kaj novega je detektiv odkril o umoru Ötzija

Najznamenitejša evropska mumija je razkrila še eno svojo skrivnost: Ötzi je bil
1/6
Žurnal24 main
Forenziki skušajo razrešiti najstarejši znani umor na svetu - smrt Ötzija, ledenodobnega človeka, ki je umrl na očitno zahrbten način pred 5.300 leti.

Moški, ki so ga našli leta 1991 v Alpah na severu Italije, vsega sto metrov od avstrijske meje, vedno znova preseneča znanstvenike. V led okovano truplo z opremo takratnih ljudi je v zelo dobrem stanju preživelo dolga tisočletja in nudi znanstvenikom dragocen vir podatkov o življenju pred 5.300 leti. A minilo je še deset let od najdbe, da so v hrbtu moškega našli konico puščice, ki je bila zanj usodna. Šele danes pa so znanstveniki z vso moderno tehniko toliko samozavestni, da skušajo ugotoviti, kdo je povzročil smrt Ötzija. 

V južnotirolskem arheološkem muzeju, kjer hranijo truplo, so se po pomoč obrnili na detektivskega inšpektorja Alexandra Horna iz münchenske policije. Čeprav je bil sprva presenečen nad povabilom, da naj razišče tako "hladno sled", pa je izziv sprejel, poroča BBC. Njegove specialitete doslej so bili namreč umori, stari do 30 let.  

Ötzi | Avtor: Profimedia Profimedia

Horn je bil zelo začuden nad izvrstno ohranjenim truplom, saj je bilo "celo v boljšem stanju kot večina trupel, s katerimi imam običajno opravka." Obiskal je tudi kraj najdišča visoko v Alpah in opravil detajlno analizo Ötzijevega želodca ter celotnega trupla. 

Na zahrbten način, potem ko je prvi spopad Ötzi preživel?

"Z veliko gotovostjo je šlo za umor," je prepričan inšpektor. Zelo verjetno je bil Ötzi napaden iz zasede. Okoliščine in analize kažejo, da ga je neznanec z lokom ustrelil s precejšnje razdalje okoli 30 metrov. Po prepričanju Horna Ötzi napada ni pričakoval, saj njegov lok ni bil pripravljen na uporabo.

Okoli pol ure pred napadom je imel kar izdaten obrok hrane, verjetno posušen kos slanine divjega kozla, zato Horn domneva, da v času umora ni bil na begu pred nikomer. 

Še en ključen dokaz, da je šlo morda za nekakšno zamero z morilcem, pa je globoka rana na desni roki, ki jo je Ötzi utrpel dva dneva pred smrtjo, verjetno v pretepu. "Gre za rano, ki ima tipične lastnosti obrambne rane. Recimo ko vam nekdo grozi, da vas bo zabodel z nožem, vi pa zagrabite rezilo in ga odvrnete stran od sebe." Ker drugih ran ni imel, je Horn prepričan, da je Ötzi prvo rundo zmagal. Najverjetneje se je to dogajalo bolj v dolini, precej pod ledenikom, kjer je čez dva dni obležal. 

"Menimo, da je umor na ledeniku v resnici nadaljevanje spopada, ki se je zgodil približno en dan in pol pred tem." Ker je morilec morda vedel, da v neposrednem spopadu ne bo zmagal, se je odtihotapil za Ötzijem v višave na ledenik in ga napadel na zahrbten način z daljave. Gre za zelo odročno področje, kjer so možnosti, da bi kar tako naletel na koga, zelo majhne. 

Ötzi je imel tudi posledice udarca na glavi, zato znanstveniki že ugibajo o dvojnem vzroku za smrt - da je zaradi izgube krvi na ramenu izgubil zavest, nato pa ga je nekdo še - verjetno s kamnom - močno udaril po glavil. Lahko pa tudi, da je agoniji padel vznak in priletel z glavo na skale. 

Nenavadno sključeno telo ob najdbi z glavo navzdol in z levo roko zvito prek prsnega pasu pa strokovnjaki že več let razlagajo tako, da je Ötzi verjetno v smrtnem boju skušal doseči puščico na hrbtu, takrat pa je njegov morilec stopil okobal čezenj in ga obrnil, tako da je Ötzi ostal z glavo obrnjen v tla. Takrat je nastopila tudi smrt, .

Kdo naj bi bil torej morilec?

Horn pravi, da ni šlo za umor iz koristoljubja, saj je morilec Ötziju pustil dragoceno bakreno sekiro in ostalo opremo. Očitno je šlo za velike osebne zamere. "Ampak če je šlo za sovraštvo, ljubosumje, za maščevanje ali kaj drugega, ne bomo mogli nikoli ugotoviti."

Horn s kislim nasmeškom še pravi, da jo je storilec tokrat očitno odnesel z umorom. Kar ni inšpektorju niti malo všeč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.