Slovenija
19 ogledov

Kaj o vas ve Google

Google Dashboard vam prikazuje podatke, ki jih o vas zbira to podjetje.
1/2
Žurnal24 main
Z aplikacijo Dashboard to lahko sedaj ugotovite in istočasno nadzirate podatke, ki jih je o vas zbral spletni velikan. Nekateri še vedno dvomijo o Googlovi iskrenosti.

Z aplikacijo Google Dashboard so na enem mestu zbrani podatki o uporabnikovih Googlovih datotekah (Gmail, Google Doc, Picasa ...) ter številni drugi, poroča CNN. Uporabniki bodo sedaj lahko pregledovali in brisali predhodna iskanja, dokumente, ki so jih pred kratkim odprli in delili z drugimi, ter nadzorovali svojo interakcijo z ostalimi Googlovimi stranmi, kot je youtube.

Google se je v preteklosti soočal s številnimi kritikami s strani politikov in raznih neprofitnih organizacij, ki se trudijo za zaščito zasebnosti na spletu, o načinu zbiranja in količini zbranih informacij. V podjetju so zagon aplikacije pospremili z besedami, da gre za storitev, ki je po obsegu in podrobnosti neprimerljiva s čimer koli pred njo.

Mlačni odzivi in dvomi
Zagon aplikacije je v spletni skupnosti pustil dokaj mlačne in ne preveč pozitivne odzive. Neprofitna organizacija Consumer Watchdog je novo možnost pozdravila rekoč, da gre za majhne korak v pravi smeri. "Dashboard daje vtis nadzora brez dejanske možnosti preprečiti Googlu, da bi vam na spletu sledil in vas izročil svojim oglaševalcem," je bil kritičen predstavnik omenjene organizacije John M. Simpson.

Tudi na spletnih blogih so bili do spletnega velikana precej neprizanesljivi. "Seveda je lepo imeti vse te podatke na enem mestu, če boste kdaj želeli naenkrat preveriti vse vaše zasebne informacije, ki jih hrani Google, vendar pri tem seznamu ni v bistvu nič novega. Na žalost je to tudi precej neprijeten opomin na to, koliko podatkov dajete Googlu,“ piše bloger Stan Schroeder na spletni strani socialnega omrežja Mashable.

Bloger Matt Asay, ki piše tudi za CNET, pa meni, da se večina uporabnikov niti ne bo trudila z uporabo Dashboarda, ker so ljudje pripravljeni žrtvovati del zasebnosti, za možnost, da lahko delijo in shranjujejo svoje podatke na spletu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.