Slovenija
2772 ogledov

Kaj pa invalidi, Romi, brezdomci, enostarševske družine

koronavirus COVID-19 Epa
Oglaša se zagovornik načela enakosti, ki opozarja na ranljive skupine.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je vladi predlagal, naj v naslednjem zakonodajnem paketu ukrepov za blaženje posledic epidemije covida-19 še posebej upošteva tudi ranljive skupine ljudi. Omenil je npr. osebe z invalidnostmi, Rome, brezdomce in enostarševske družine.

Glede na zakon o varstvu pred diskriminacijo je zagovornik pozoren predvsem na to, da nihče ne bo obravnavan slabše zaradi katerekoli svoje osebne okoliščine. Zagovornik predlaga posebno pozornost tudi ranljivim skupinam, ki jih zaradi njihove nevidnosti ne smemo spregledati, so v sporočilu za javnost v zagovornikovem uradu.

Zagovornik priporoča, da se v naslednjem napovedanem zakonodajnem paketu izboljša socialni položaj osebam z invalidnostmi, saj jih lahko posledice epidemije še bolj prizadenejo; da se dodeli finančna pomoč enostarševskim družinam, saj se te glede na izkušnje iz prejšnjih kriz v takšnih situacijah soočajo s hudimi stiskami; da se romskim in drugim naseljem, ki nimajo dostopa do pitne vode, zagotovi čista in pitna voda; da se študentom zagotovi finančna pomoč, saj jim zaradi prekinitve študentskega dela grozita stanovanjska in eksistencialna kriza, ter da se brezdomcem zagotovi najnujnejše za preživetje in tudi pri njih poskrbi za uspešno izvajanje zaščitnih ukrepov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • kapibara1 06:03 01.april 2020.

    Ma kaki nećivili ogroženi !! Samo poglete kaj vse jim pripada iz tega novega kronskega zakona.. Toliko bodo dobili, da jim komot rubjo..za to pa so dali klavzulo, da ta pomoč ni v sklopu-možnosti rubeža.. pihda jim materna.. naj gredo v Bergam krsat..

  • Kirka 19:43 31.marec 2020.

    Naj mi nekdo pojasni, zakaj so Cigani ranljiva skupina! So brez rok? Brez nog? So vse življenje garali in imajo nizko pokojnino? Kaj je na njih tako ranljivega? Po nekaj stoletjih življenja pri nas je čas, da jih začnemo obravnavati ...prikaži več enako kot ostale državljane Slovenije, kar velja tako za pravice kot dolžnosti.

  • optimist11 18:51 31.marec 2020.

    V to naselje si še korona virus ne upa, ne da bi šli policaji. Pošljite Kangerja!