Slovenija
18 ogledov

Kaj pa tovornjaki?

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Državni svet. Predlaga veto na spremembe zakona o davku na motorna vozila, saj naj bi te le polnile proračun. O vetu bodo glasovali 23. decembra.

Devet državnih svetnikov meni, da so spremembe zakona o davku na motorna vozila namenjene le polnjenju proračuna na račun srednjega sloja in da ne gre za zeleno davčno reformo. Zato DS predlagajo, naj sprejme veto na zakon, ki ga je DZ potrdil v petek.

Zakon se tovornih vozil, ki so največji onesnaževalec, sploh ne dotika, so zapisali predlagatelji veta, prvopodpisan je Bojan Kekec. Poleg tega bodo posebej prizadeti motoristi, za katere se davek uvaja na novo, pri tem pa se ne upošteva, da so motorna kolesa “približno osemkrat manjši onesnaževalec od avtomobilov. Motor na leto opravi povprečno 3.500 kilometrov in se uporablja le pol leta, avtomobil pa 15 tisoč kilometrov”.

Veto lahko doletita še dva zakona: o igrah na srečo in o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Pri igrah na srečo je sporno, da ni predvideno, kako se porabljajo koncesije od spletnih iger na srečo. To področje je “v celoti prepuščeno prosti presoji ministra za finance”. To bi lahko po mnenju predlagateljev ogrozilo stabilnost financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.