Slovenija
25 ogledov

Kaj prinaša prenovljeni Zujf?

Kovanci Boštjan Tacol
Vlada želi po hitrem postopku sprejeti novelo Zujfa, ki bo prihodnje leto v proračun prinesla 16 milijonov evrov in odpravila neustavnosti.

Finančno ministrstvu z napovedano novelo Zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujfu) načrtuje še dodatnih 16 milijonov evrov v proračunu, ki jih bodo dosegli z podaljšanjem veljavnosti prehodne rešitve glede dohodninske lestvice.

V dohodninski lestvici tako še naprej ostaja četrti razred s 50-odstotno obdavčitvijo, torej ne bo prišlo do razbremenitve vseh tistih, z neto letno davčno osnovo nad 70.907 evrov, čeprav so se koalicijski partnerji v pogodbi zavezali, da bodo razbremenili plače visokokvalificirane delovne sile.

Odprava neustavnosti

Poglavitni razlog prenovitve Zujfa pa je odprava protiustavnosti pri upokojevanju javnih uslužbenk, tako da lahko tudi javnim uslužbenkam preneha veljati pogodba o zaposlitvi šele, ko izpolnijo enake pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine kot veljajo tudi za moške. Ustavno sodišče, ki je že novembra lani naročilo odpravo diskriminiranosti v šestih mesecih.

Komentarjev 7
  • ennanova 11:31 05.november 2014.

    Delavci kot psiČisto naključje je, da mi je včeraj, v času pogajanj med sindikati in vlado, mlajši kolega poslal članek, ki govori o delavcih, s katerimi naj bi delodajalci, kot jih ljubkovalno imenujejo v kapitalizmu s prijaznim obrazom, ki ...prikaži več temelji na brezmejnem izkoriščanju delavcev, ravnali,http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1944-delavci-kot-psi

  • punca05 07:04 05.november 2014.

    ukiniti napredovanja....je rešitev in urediti razmerja med plačami, ki so nenormalna

  • mirko 00:13 05.november 2014.

    Nasproti vladnim predlogom naj pridejo sindikati z svojimi predlogi in se jih nato z težo argumentov zavrača ali zagovarja. Težo argumentov je pa treba tehtat z razumom in težji argumenti potem odločijo kateri predlogi se sprejmejo. Edino tako se lahko ...prikaži več dve strani med sabo razumno pogajata, pred tem je pa treba določit razumen rok (čas).