Slovenija
861 ogledov

Kaj se bo zgodilo z medvedko, ki je napadla lovca?

Medved, mladič Profimedia
Državni sekretar meni, da so izpolnjeni pogoji za interventni odvzem, na MOP pa so dejali, da odločbe za odstrel medvedke z mladičema ne bodo izdali.

1200 medvedov in 120 volkov

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej je za STA spomnil, da na ministrstvu že dalj časa opozarjajo, da je v Sloveniji prevelika populacija tako medveda kakor volka. Če smo ob vstopu v EU imeli približno 300 medvedov in 40 volkov, je po ocenah v državi zdaj kar 1200 medvedov in 120 volkov.

"To je bistveno preveč glede na to, kar si naš prostor, naše območje, sploh lahko privošči. Bojim se, da to ne bo osamljen primer," je posvaril.

Harej je opozoril, da je odločitev glede medvedke v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor. Sam tako ne more komentirati, kako se bo v konkretnem primeru odzval zavod za gozdove in kakšno stališče bo pripravilo okoljsko ministrstvo, sam pa meni, da so izpolnjeni pogoji za interventni odvzem.

Z okoljskega ministrstva so medtem za N1 sporočili, da odločbe za odstrel medvedke z mladičema ne bodo izdali.

Na zavodu za gozdove so za STA potrdili, da je za izdajo dovoljenja za odvzem medveda iz narave pristojno ministrstvo za okolje in prostor, ki pred izdajo dovoljenja pozove Zavod za gozdove Slovenije k pripravi strokovnega mnenja. Ob tem so dodali, da "v obravnavanem primeru ministrstvo zaenkrat zavoda za gozdove ni pozvalo k pripravi strokovnega mnenja". Z okoljskega ministrstva so medtem za N1 sporočili, da odločbe za odstrel medvedke z mladičema ne bodo izdali.

Kot smo že poročali, je v nedeljo na območju med hriboma Baba in Mali Javornik medvedka napadla moškega. Napad se je zgodil med lovskim pogonom, 63-letni lovec pa je po podatkih policije utrpel zlomljeno roko, poškodbe reber in več ran na hrbtu.

dezurni@styria.media.si

Komentarjev 4
  • david193 13:40 25.januar 2022.

    Ma kaj tok komplicirate, puško na ramo pa v gozd. Živali v gozdu je v izobilju niti ni preštet vsak komad. So najbolj zdravo živilo boljšega mesa ni ker se vse prehranjujejo v naravi brez kemije. Medved je za prste ...prikaži več polizat, jelenjad je odlična. Jebeš hlevsko rejo če se ti pa žival sama pase okol hiše. Če se že prehranjuje na moji kmetiji, jo bom še pa pojedu🤷‍♂️

  • bobubob 11:25 25.januar 2022.

    Izračunati površino strnjenih gozdnih kompleksov, jo podeliti s površino, ki jo zaseda medved v primerljivem gozdu npr. v Romuniji, višek pa odstreliti ali izvoziti. Pa seveda strogo prepovedati krmljenje. Rešen problem. Tako tudi s prašiči in jelenjadjo. Še bolje pa ...prikaži več bi bilo, lovske pravice podeliti organiziranim lastnikom gozdov, LD pa razpustiti.

  • Luksi 18:13 24.januar 2022.

    Napadla ga je, ker so jo preganjali po gozdu in streljali nanjo in na mladiče. Potem pa jamra, ker ga je vgriznila, a je ni mogel pri miru pustiti? Res ne razumem lovcev, kakšen užitek jim je poditi živali in ...prikaži več streljati na njih, bi morali njih spustiti v gozd in jih preganjati... Škoda, da ga ni dokončala.