Slovenija
5032 ogledov

Kaj se zgodi s pokojnino pogrešane osebe

Upokojenec ostareli starejši Profimedia
V primeru pogrešane upokojene osebe, se izplačevanje pokojnine ne ustavi.

V Sloveniji imamo na leto okoli 500 primerov pogrešanih oseb. V večini so to odrasli starejši ljudje oziroma upokojenci. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so nam pojasnili, daŽ dokler oseba ni razglašena za mrtvo, se izplačevanje pokojnine ne ustavi, saj velja pravna fikcija, da je oseba živa in tako Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije nima pravne podlage za ustavitev izplačevanja pokojnine.

V skladu z zakonom pogrešanca razglasijo za mrtvega zaradi enega od teh razlogov: če o njem v zadnjih petih letih ni nobenega poročila in je od njegovega rojstva preteklo 70 let; če o njem v zadnjih petih letih ni nobenega poročila in je verjetno, da ni več živ; v primeru, da je pogrešanec izginil pri potopu ladje, prometni ali letalski nesreči, požaru, povodnji, potresu ali v kakšni drugi smrtni nevarnosti in o njem v šestih mesecih po prenehanju nevarnosti ni nobenega poročila; v primeru, da je pogrešanec izginil med vojno zaradi vojnih dogodkov in o njem eno leto po prenehanju bojevanja ni nobenega poročila.  

Pokojnina | Avtor: Profimedias Profimedias

Neupravičeno pridobljen znesek je potrebno vrniti

Do situacije, da se pogrešana oseba čez nekaj let vrne, in v vmesnem obdobju pokojnina ni bila izplačevana, tako ne more priti. Lahko pa pride do situacije, kjer pogrešanemu upokojencu po datumu smrti, ki ga določi sodišče v postopku razglasitve pogrešanca za mrtvega, še naprej nakazujejo denar.

Takrat bo zavod od banke, če je denar še vedno na računu, zahteval povrnitev neupravičeno izplačanih dajatev ali od dedičev, če sredstev na računu ni več. Na kakšen način razpolagajo prejemniki s sredstvi ni pomembno – pomembno je, da je potrebno neupravičeno pridobljeni znesek vrniti.

 

Komentarjev 5
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 09:49 19.november 2022.

    Penzionerji že ta prvi stojijo in vzdigujejo svoje penzije,a kar naenkrat eden nič ne vzdiguje,ja s kom oz. s čim pa živi potem

  • Avatar Leon
    Leon 08:31 19.november 2022.

    Poznam zgodbo ,ki verjetno ni osamljena kako so premoženje starejših gospa brez sorodnikov pograbili vatikanski uslužbenci . Gospe sta imeli veliko prihrankov ,ki je prešlo v roke cerkve verjetno brez plačila davka na dediščino . Uradno tega nisem mogel preveriti .