Slovenija
203 ogledov

"Kaj sta planinki pozimi sredi noči počeli na Brani?"

Reševanje z Velike planine Matjaž Šerkezi
Kaj sta iskali dekleti ponoči na Kamniškem sedlu, so se spraševali gorski reševalci med iskalno akcijo, ki je trajala vso noč: "Dve dekleti sta sestopali z Brane, zaradi snega, ki je pokril markacije zašli s poti in obtičali nekje nad neprehodnimi stenami," nočno dogajanje opisuje eden izmed njih.

Ob 21.40  bili člani Gorske reševalne službe Kamnik sredi sestanka obveščeni, da sta se pri sestopu z Brane proti Kamniškemu sedlu izgubili dve planinki:

"Telefon zazvoni, obraz se zresni, nekaj minut tišine, kratki odgovori in vprašanja. Center nas poveže z dekletoma, skušamo pridobiti lokacijo preko pametnega telefona, žal pa zaradi slabega prenosa podatkov ne uspemo. Damo navodila, da se ne premikata, zaščitita pred mrazom in vetrom in čakata na naš prihod. Prva ekipa je med tem časom pripravljena, najhitrejši fantje ... Matjaž ogreva avtomobila, z enim imamo kar nekaj dela, ker ni v garaži in je na njem polno pomrznjenega snega," sinočnje dogajanje na spletni strani kamniških gorskih reševalcev opisuje reševalec Matjaž Šerkezi.

Izkušeni reševalec ob tem opiše, kam sta se dekleti podali. Ne le to, da nikomur ni jasno, kaj sta sredi noči počeli v hribih, zakrbljujoče je to, da je Brana ena izmed nevarnejših gora v Kamniških Alpah: 

"Na vesti ima kar 32 planincev, ni je za podcenjevati. S svojim severozahodnim pobočjem, ki se kot bela past strmo spušča proti Okrešlju in nima zastonj imena "Štajerc express", marsikdaj v zimskem času preseneti nebogljeno "dušo".

Pa samo reševali bi radi

Tudi zato se ekipa takoj odpravi na pot: "Čelne svetilke Led Lenser, dereze, cepin, topla oblačila, rezervne baterije ... vse to "leti" v nahrbtnik. Ekipa odrine, modra luč osvetljuje cesto. Drugi del podporne ekipe naredi bazo pri Jurju v Kamniški Bistrici. Boža in Marjan nas kot zmeraj čakata odprtih rok.  Zveza preko telefonov in radijskih postaj, iskanje primernih radijskih zvez s pomočjo katere ohranjamo stik z ekipo na terenu. Repetitor na Veliki planini bi vse te težave rešil, pa se žal borimo že več kot celo leto, da ga bi pridobili skupaj s frekvenco - pa samo reševali bi radi."

Le kam bi lahko odšli?

Na Vrhu Brane reševalci ugotovijo, da se dekleti nista vpisali v knjigo, signala na gori ni: "V bazi gledamo digitalne karte in razmišljamo o možnostih. Skušamo se postaviti v kožo deklet in predvideti kam bi odšli. 

Konec dober, vse dobro

Potrditev o tem, kje se dekleti nahajata so vztrajni reševalci dobili šele ob pol treh zjutraj in šele takrat so si lahko oddahnili:

"Med nami se sliši globok "uf". Iz previdnosti se čaka, da pridejo do njih. Sproščenost. Veselje. Čeprav dolga pot v dolino se zavedamo, da sta v varnih rokah. Rešeni sta dve mladi življenji. Samo to šteje, nič drugega. Dolga noč bo kmalu pozabljena, intervencijska kava Marjana bo držala še kakšen dan in potem se bo "gladina" umirila. Dve mladi duši pa bosta šli naprej, zadovoljstvo reševalcev, ki so rešili dve mladi dekleti," občutke zadovoljnih reševalcev nazorno opiše Šerkezi in zaključi: 

"Fantje utrujeni, pa vendar zadovoljni - če ne drugega je odtehtala vožnja z Jermance - pet gorskih reševalcev z dvema dekletoma. Le kaj je lahko lepšega?!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Marko Skočir 09:27 09.januar 2016.

    In to naj bi celo bili pripravnici v alpinističnem društvu. Nepripravljene, upam da jim izstavijo račun reševanja.

  • Žurnalček 13:21 08.januar 2016.

    U Sfingo , zdej k vesta kako to gre !

  • glicinija 11:47 08.januar 2016.

    in kam jo mahneta naslednji vikend?!