Slovenija
98 ogledov

Kaj vas čaka v 2017

2017 Profimedias
V letu 2017 se obetajo spremembe, nekatere pa so z novim letom že stopile v veljavo. Pripravite se na njih.

Izkoristite darilo države

Z 31. decembrom 2016 so se ukinili registrski računi za delnice fizičnih oseb, ki so morale tako bodisi odpreti trgovalne račune bodisi se odpovedati delnicam. Konec decembra je bilo odprtih še več kot 100.000 tovrstnih računov. Država je vsem tem dala možnost, da tudi po poteku roka odprejo trgovalni račun in ohranijo svoje papirje. Registrske račune so namreč začasno nadomestili prehodni računi. Koliko časa bodo imetniki lahko imeli pomožne račune, pa niso znali oceniti. 

Namestite senzor za ogljikov monoksid

S 1. januarjem je postala obvezna namestitev javljalnikov ogljikovega monoksida v vse prostore, kjer je kurilna naprava, ki je odvisna od zraka v prostoru. Pred nakupom preverite, ali javljalnik ustreza standardom ter kam in kako ga namestiti. 

Veljati začne nova dohodninska lestvica

Z januarjem je stopila v veljavo nova dohodninska lestvica. Med prejšnjim drugim in tretjim razredom je po novem davčni razred, ki ima mejo neto davčnih osnov med 20.400 in 48.000 evri. Omenjeni razred bo obdavčen z davčno stopnjo 34 odstotkov. Znižala se je tudi stopnja dohodnine v četrtem davčnem razredu (za dohodke med 48.000 in 71.000 evri) z 41 na 39 odstotkov. 

Sami izberite dimnikarja

Z novim dimnikarskim zakonom imajo posamezniki možnost izbrati dimnikarja. To lahko storijo do 30. junija 2017. Če ne bodo izbrali novega dimnikarja, se bo štelo, kot da je njihov izbrani dimnikar tisti, ki je to storitev že do sedaj opravljal zanje. Izbranega dimnikarja v roku 12 mesecev ne bo moč zamenjati. 

Več očetovskega dopusta

Očetje bodo imeli letos na voljo skupno 25 dni plačanega in 25 dni neplačanega očetovskega dopusta. Za prvih 25 koledarskih dni država zagotavlja očetovsko nadomestilo, za drugih 25 pa plačilo prispevkov za socialno varnost. Neplačani del se je skrajšal za novih pet dni, plačani pa za toliko podaljšal. Prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta mora oče izrabiti do 6. meseca otrokove starosti. Ostalih deset pa mora izrabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, najkasneje do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Preostalih 25 koledarskih dni lahko izrabi do tretjega leta otrokove starosti. 

Brezplačna kosila za socialno ogrožene

S 1. februarjem bodo brezplačna kosila dobili tudi učenci iz družin, v katerih je mesečni dohodek na družinskega člana med 180 in 360 evri. Gre za učence, ki so doslej dobivali delne subvencije. Do brezplačnega kosila so bili pred tem upravičeni učenci iz družin, pri katerih dohodek na člana ni presegal 180 evrov. Teh je bilo nekaj manj kot 17 tisoč. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.