Slovenija
20 ogledov

Kaj vse nam bo prineslo leto 2012

pahor in janković
1/11
Anže Petkovšek
Kaj bo med drugim zaznamovalo leto, v katerega smo pravkar vstopili.

 

Andraž Grahek  | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Miniintervju: Letos bodo najbolj na udaru banke

Bo leto 2012 boljše, kot je bilo leto 2011?
Boljše bo za evro, kjer že sveti luč na koncu predora, slabše utegne biti doma, sploh kar se tiče bank. Globalna motorja bodo ZDA in Azija, v Evropi bo delna recesija.

Katera panoga poleg bank bo v Sloveniji najbolj na udaru?
Bančništvo bo daleč na prvem mestu, s tem pa sta tesno povezana nepremičninski trg in gradbeništvo, kjer je vprašanje, ali gre lahko še bistveno nižje. Brezposelnost se bo do konca leta stabilizirala.

Bomo prodali kakšno večje podjetje v državni lasti?
To je tako kot igranje lota; dobitek je velik, verjetnost, da se zgodi, pa majhna. Ta hip težko verjamem, da se bo prodaja zgodila.

Bomo konec leta 2012 še imeli evro?
Ja. Skoraj gotovo pa tudi Grki.

 

Samo Uhan | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Miniintervju: "Katastrofični scenariji so pretirani"

Lahko leta 2012 pri nas pričakujemo nemire?
Ne čaka nas nič takšnega, česar ne bi že doživeli, lahko se zgodi le kakšen kratek stik med socialnimi partnerji, vlado in delodajalci. Katastrofični scenariji so pretirani.

Kaj pa vlado narodne enotnosti?
Slovenija mora ohranjati formo in vsebino zrele demokracije. To pomeni koalicijsko vlado s priznavanjem politične realnosti, dobljene na volitvah. Tehnična vlada je del težave in ne rešitve.

Smo pripravljeni sprejeti pokojninsko reformo?
Mislim, da je volilno telo zaznalo problem. Če bo predstavljen tako, da bodo bremena enakomerno porazdeljena, lahko pričakujemo podporo.

Kakšne bodo razmere v Evropi in svetu?
Bremena krize se morajo prerazporediti, zgoditi se mora nekaj pomembnega pri redistribuciji dobrin. Zavedanje o tem je prisotno. Ne pričakujem pa razpada Evrope ali ukinitve evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.