Slovenija
20 ogledov

Poleg Šentilja še ena izstopna točka

vojska Žurnal24 main
Slovenija si prizadeva za vzpostavitev še ene izstopne točke beguncev iz države ter povečanje števila pomožnih policistov. Po uveljavitvi novega zakona, bodo slovenski vojaki imeli razširjena pooblastila in bodo lahko patruljirali brez prisotnosti policistov. Hrvaški minister: "Posnemajte nas!"


"Tudi zadnji dan je bil izjemno naporen, nadaljeval se je pritisk migrantov na slovensko mejo, ki jih je bilo včeraj okoli 8000 in kot kaže, ta številka ostaja konstanta,
" je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. "Skrbi to, da je ocena hrvaške vlade, da bi lahko Slovenija sprejemala do deset tisoč ljudi, kar pomeni, da moramo biti pripravljeni na tovrstna presenečenja."

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je sicer danes ocenil, da ni nobenih razlogov, da bi Slovenija omejila prehod beguncev, ker tega ne počneta ne Avstrija ne Nemčija. "Osnovni problem v Sloveniji se je pokazal, ko so začeli registrirati begunce in migrante, ker je postopek dolgotrajen, kar ni potrebno, glede na to, da je niso opravili že v Grčiji, ki je v schengenskem območju," je dejal v tranzitnem centru v Opatovcu. "Naš sistem je veliko hitrejši in bi ga lahko posnemali."

Direktor hrvaške policije Vlado Dominić je za hrvaško televizijo N1 povedal, da je direktorju naše policije predlagal, da bodo vozili begunce tja, kamor mi želimo, pogovarjala pa sta se tudi o možnosti, da bi se skupne policijske enote vkrcale na vlak v Tovarniku in begunce registrirale že na poti proti Sloveniji.

Osem tisoč beguncev na dan

V Slovenijo je v torek vstopilo okoli 8000 beguncev, danes do 6. ure zjutraj pa približno 3000. Avstrija je v torek iz Slovenije sprejela nekaj več kot 4000 beguncev, danes pa že okoli 1200.
Najbolj obremenjeni točki sta vstopna točka na Brežicah, kjer so bile kapacitete v begunskem centru večkrat presežene, in izstopna točka v Šentilju, zato si slovenska stran prizadeva, da bi vzpostavili še eno vstopno točko beguncev in migrantov v Avstrijo.

vojska brežice | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nova vstopna točka v Avstrijo

Natančne lokacije ni želel navesti, saj se o njej še dogovarjajo s sosednjo Avstrijo. Prav tako ni sporočil lokacije, kjer naj bi stal nov večji namestitveni center, je pa povedal, da bo izven sedanjih ustaljenih poti, saj si prizadevajo razbremeniti območje, na katerem trenutno vlada največja obremenjenost. 

Nove postelje za begunce bodo tudi v Velenju, na Pragerskem ter v prostorih tovarne Beti pri Brežicah. Po besedah Šefica so na območju Brežic želeli vzpostaviti še en objekt za namestitev beguncev, a krajevna skupnost in župan občine Brežice Ivan Molan nista soglašala. "Ocenjujejo, da bi bila koncentracija beguncev v tem maloštevilnem okolju prevelika, mi njihov pomislek razumemo in smo to željo upoštevali," je pojasnil Šestan. Potekajo tudi dogovori o zagotovitvi dodatnih avtobusov z območij v državi, ki niso pod neposrednim pritiskom begunske krize.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Več pomožnih policistov

Šefic je tudi napovedal, da bodo v četrtek na vlado naslovili predlog spremembe zakona o organizaciji in delu policije po nujnem postopku. Sprememba naj bi omočila številčno okrepitev pomožne policije. "Dvignili bomo tudi starostno mejo, da bomo lahko angažirali nekatere policiste, ki so morali zaradi Zujfa zapustiti policijo," je pojasnil Šefic. "To pomeni, da bomo dobili nekaj zelo dobrih policistov, ki bodo imeli vsa pooblastila, so usposobljeni in imajo potrebna znanja." Trenutno imajo na razpolago 250 pomožnih policistov, številko pa naj bi v prvi fazi po sprejetju zakona povečali na 500. 

Že sedaj policistom na terenu pomaga Slovenska vojska, predvsem v Brežicah in na Šentilju. "Danes je bilo do 13. ure napotenih 250 pripadnikov Slovenske vojske, ki nudijo podporo novomeškim in mariborskim policistom pri širšem varovanju državne meje in določenih območij," je pojasnil Simon Korez, tiskovni predstavnik SV in dodal, da se bo njihovo število v popoldanskih urah spreminjalo, glede na potrebe in zahteve policije. "S helikopterjem Bell 412 spremljajo situacijo na državni meji in zagotavljajo vse potrebne prevoze tovora in policistov ter njihovo nastanitev v novomeški vojašnici."

Patruljirali bodo lahko sami

Glede na to, da dopolnitve zakona o obrambi, ki jih je včeraj sprejel državni zbor in razširjajo pooblastila policije, še niso v veljavi, lahko vojska svoje naloge trenutno opravlja le v prisotnosti policije. "Nova pooblastila jim bodo omogočala predvsem, da bodo določene naloge, zlasti na obmejnem področju, opravljali samostojno," je pojasnil Šefic. "Lahko bodo patruljirali, opazovali, opozarjali, na-potovali na druge točke, omejevali gibanje in, kar je zelo pomembno, sodelovali pri upravljanju s temi skupinami, zlasti v ekscesnih primerih." A tudi po novem zakonu, ko bo vojska svoje naloge izvajala samostojno, jih bo v skladu z načrti policije. 

vojska dobova | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Možna je tudi pomoč policistov iz tujine, a glede tega še ni konkretnih dogovorov. "Kar se tiče pomoči iz tujine, težko rečem, kaj bo, koliko bo in če bo," je pojasnil Šefic. "V kolikor bodo sodelovali tuji policisti, se bodo morala natančno določiti njihova pooblastila, ki bodo verjetno omejena. Mi smo suverena država, ki določa, kaj se dela in kdo dela v naši državi."

Komentarjev 6
  • silni 22:50 26.oktober 2015.

    rad bi pohvalil naše vojake in vojakinje ki res opravljajo dobro delo.slovenska vojska potrebuje več podpore naroda in več pooblastil!!! zadnji čas da si vojska povrne malce ugleda. star pruski izraz se je glasil, prvi človek države je vojak! in ne nisem vojak.lp

  • Johan Spohan 09:03 22.oktober 2015.

    Za naše bizgce je Hrvaška še vedno zelo prijateljska država. Bolj ko nas jebajo bolj so prijateljski in jim lezejo v rit.

  • Nogo Bozo 08:57 22.oktober 2015.

    na Pohorje z njimi....tisto močvirje