Slovenija
13203 ogledov

Kako blizu jedrski katastrofi smo bili danes?

Nukealrka napad Profimedia
Zaradi današnjega ruskega napada na jedrsko elektrarno, smo se za nekatera pojasnila obrnili tudi na osebje naše slovenske jedrske elektrarne v Krškem.

"Kot sta poročali Mednarodna agencija za atomsko energijo in  Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) v jedrski elektrarni Zaporožje požar ni izbruhnil v stavbah, ki so vitalne za jedrsko varnost. Stavbe vitalne za jedrsko varnost v jedrskih elektrarn sodijo med najbolj robustne zgradbe in elektrarne imajo sisteme, ki tudi ob ekstremnih naravnih pojavih in drugih zunanjih dogodkih v največji možni meri preprečujejo izpust radioaktivnih snovi v okolje," so za Žurnal24.si pojasnili v Nuklearni elektrarni Krško.

Dodajajo, da je treba zaradi tako imenovane zaostale toplote tudi po zaustavitvi reaktorja (jedrske elektrarne) zagotoviti hlajenje reaktorja, kar je običajna obratovalna aktivnost.

Kot so danes spročili iz Uprave RS za jedrsko varnost, na lokaciji elektrarne v Zaporožju deluje še ena od šestih enot: "Osebje preverja morebitno škodo, zaustavili so dve enoti, ki jih ohlajajo, ostale tri enote so bile zaustavljene že prej. Hlajenje elektrarne je zagotovljeno. Povišanega sevanja v okolju niso zaznali."

jedrska elektrarna Zaporožje Ukrajina Svet Strah narašča: Ruski vojaki zavzeli nuklearko v Zaporožju

Odziv na ekstremne zunanje dogodke 

Zanimalo nas je tudi, kako je zaščitena naša jedrska elektrarna, ter ali morajo stroge varnostne pogoje zagotavljati tudi jedrske elektrarne v Ukrajini.  

Zatrdili so nam, da so vse jedrske elektrarne po svetu so dolžne zagotavljati visoko raven jedrske varnosti, kar stalno preverjajo upravni organi in tudi mednarodne strokovne organizacije, med njimi Mednarodna agencija za atomsko energijo in Združenje operaterjev jedrskih elektrarn WANO.

»Nuklearna elektrarna Krško izpolnjuje zahteve sodobnih jedrskih standardov, kar potrjujejo rezultati pregledov URSJV in tudi mednarodnih organizacij.  V zadnjem desetletju smo v NEK uvedli vrsto izboljšav za odziv na ekstremne naravne (požar, potres, poplave) in ostale zunanje dogodke,« pravijo.

streljanje Kijev Ukrajina Svet Grozljivi prizori vojne: "Oče, zdrži! Ne umri, prosim!" Ukrajina Vojna Svet Ukrajinci svarijo: "Ne razumejo, da se Putin ne bo ustavil" Volodimir Zelenski Čustven nagovor Svet "Preživeli smo noč, ki bi lahko bila kot šest Černobilov"

V okviru projektov iz programa nadgradnje so vgradili dodatne varnostne sisteme in opremo;  tudi s pasivnimi rešitvami, kar pomeni, da za delovanje sistemov ne potrebuje posebnih naprav in energentov. »V zadnjih letih smo končali dela na infrastrukturi utrjene zgradbe BB1, v kateri so nova pomožna komandna soba, tehnični podporni center in sistemi električnega napajanja. Vzpostavili smo alternativno hlajenje primarnega sistema in zadrževalnega hrama. Dokončali smo utrjeno zgradbo BB2 z rezervoarjema hladilne vode in opremo za polnjenje primarnega sistema ter polnjenje uparjalnikov in rezervoarja. Nadgradili smo tudi  operativni podporni center,« opisujejo.

Pomembno je, da prebivalci vedo, da Nuklearna elektrarna Krško izpolnjuje zahteve sodobnih jedrskih varnostnih standardov in da ima Slovenija načrte zaščite in reševanja ob jedrski ali radiološki nesreči, ki so izdelani in usklajeni na ravni elektrarne, lokalnih skupnosti, regij ter države.

Nuklearna elektrarna Krško

V primeru potrebnega ukrepanja bi prebivalce po njihovih besedah o tem obvestili pristojni organi civilne zaščite.

Komentarjev 10
  • jozicamurn 22:30 05.marec 2022.

    Hladen tuš glede te novice pa je tokrat prišel kar iz ZDA, kjer so rekli, ne, to pa niso Rusi naredili in stojijo za tem. Enote neo-nacistov so začeli s požigom in z napadom na nuklearko in s tem želeli ...prikaži več ustrašiti EU ter jih pognati v bes proti Rusom zaradi možne ekološke katastrofe. Naci propaganda. Kdo bi si mislil, da je v poplavi dezinformacij tudi ZDA rekla kakšno pravilno informacijo, samo razmisliti morate z glavo. Celotna misija Rusov je bila zavarovati nuklearke.

  • Željko 18:01 04.marec 2022.

    No pa ste zahodni mediji in zelenski spet dobili hladen tuš oboji hočete Rusko vojsko označiti in prikazati da so živali in umetno ustvariti pogoje za tretjo svetovno vojno ponovno ni vam uspelo HVALA BOGU

  • kapibara1 17:28 04.marec 2022.

    Bili smo tako blizu katastrofi, kolkoi km je med SLo in toto elektrarno- NADA !