Slovenija
189 ogledov

Kako bo prihodnji teden? Opozorila za Hrvaško.

Spremenljivo vreme ob morju. Shutterstock
Petek po napovedih vremenoslovcev ne bo minil brez lokalnih padavin, ki se bodo začele pojavljati v večernem času. Prihodnji teden bo lepše. Hrvaški meteorologi medtem za konec tedna napovedujejo spremenljivo vreme.

V Sloveniji se bodo nocoj začele pojavljati sprva lokalne padavine, nato pa bo ponoči dež zajel večji del države. Do jutra bo večinoma ponehal; jutri dopoldne se bo delno zjasnilo, čez dan bo dokaj sončno, v hribih zahodne Slovenije bodo še krajevne plohe. Jutranje temperature bodo od 10 do 17, dnevne od 21 do 27 stopinj Celzija.

"V nedeljo bo sprva precej jasno, čez dan pa zmerno do pretežno oblačno. Predvsem popoldne bodo krajevne plohe. Zapihal bo veter severnih smeri," napovedujejo vremenoslovci na Arsu, ki za ponedeljek dodajajo napoved sončnega vremena z občasno povečano oblačnostjo.

5- do 10-dnevna napoved 

Naši kraji bodo od nedelje naprej v šibkem območju visokega zračnega tlaka. V višinah bo pritekal toplejši in razmeroma vlažen zrak.

"Prevladovalo bo sončno vreme. Povečala pa se bo verjetnost za popoldanske plohe ali nevihte, najprej v gorskem svetu, nato tudi drugod po državi. Najvišje dnevne temperature bodo od srede naprej blizu 30 stopinj Celzija," sklenejo na Arsu.

Hrvaška v strahu pred močnimi nevihtami

Na Hrvaškem so se v sredo zvečer pojavljale močne nevihte, katerih posledice na nekaterih območjih še vedno odstranjujejo. Včeraj in danes je mirneje, sončno, najvišje dnevne temperature znašajo 32 stopinj Celzija.

Vremenoslovci na Hrvaškem spet bolj spremenljivo vreme napovedujejo za jutri. Več neviht naj bi se pojavljajo na zahodu, južne vetrove naj bi zamenjali severni, mestoma naj bi pihala močna burja. Po burni soboti naj bi na Hrvaškem sledila spet mirnejša nedelja in ponedeljek.

Vročinski val v Grčiji

Grčijo je medtem zajel vročinski val, ki prebivalcem na celini že povzroča težave. Ponoči so temperature marsikje znašale prek 30 stopinj, dopoldne pa se je segrelo že do 36 stopinj Celzija. V prihodnjih urah se državi obetajo temperature do 44 stopinj Celzija, poroča STA.

Vročinski val naj bi vztrajal do ponedeljka, zdravstvene oblasti pa v tem času pozivajo k odpovedi alkoholu, nošenju lahkih oblačil in nemastni prehrani. Mesta so vzpostavila posebne klimatizirane dvorane za tiste, ki doma nimajo klimatskih naprav. Ljudi tudi pozivajo, naj na ulicah nastavijo vodo za živali.

V podobnem vročinskem valu je leta 1987 v Grčiji umrlo več kot 3000 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • novispenjac 14:46 30.junij 2017.

    ZURNAL.HR? sama skropucala na temo hrčkov, kamorkoli kliknem. kaj pa se dogaja v italiji? oni imajo tudi veliko plaž in letos gremo v italijo zaradi problemov z mejo (iz previdnosti), ker mislim, da za slovence na hrvaškem letos ne bo varno.

  • Alen Jazbec 12:14 30.junij 2017.

    Naj naliva kockastim še 100X bolj kot je.