Slovenija
77 ogledov

Kako bo s prihodnjim tednom z gnečami na meji?

Obrežje Barbara Barbič
Še do konca junija bo hrvaška vključena v schengenski informacijski sistem, kar naj bi po pričakovanjih zmanjšalo težave pri prehajanju slovensko - hrvaške meje, so danes potrdili na hrvaškem notranjem ministrstvu.

Letošnja poletna sezona bo prva po uvedbi sistematičnega nadzora vseh potnikov na mejah, ki je za velikonočne praznike praktično ohromil prehod na mejah s Hrvaško. Prvomajski prazniki so minili nekoliko manj stresno, saj je Slovenija uveljavljala izjemo, ki jo omogoča evropska uredba, in na določenih mejnih prehodih ob zgostitvah namesto sistematičnega nadzora vseh potnikov izvajala nadzor za tiste potnike, za katere je to glede na varnostne in operativne kazalnike potrebno.

Tudi pred prihajajočo poletno turistično sezono je Slovenija Evropski komisiji že posredovala obvestilo o možnem odstopu od sistematične mejne kontrole za čas do 30. septembra in določila mejne prehode, kjer se ob izpolnjevanju kriterijev lahko izvaja taka mejna kontrola. Tako se odstop od sistematične mejne kontrole že izvaja, ko nastopijo okoliščine za tak ukrep.

Odločitev o odstopu od sistematičnega nadzora sicer "na podlagi konkretnih okoliščin in vpliva na pretočnost prometa sprejme poveljujoči policist na mejnem prehodu", so za STA pojasnili na policiji.

Ustavljali se bomo dvakrat 

Obenem je hrvaško notranje ministrstvo konec maja predlagalo, da začasno, v času turistične sezone hrvaška mejna policija opravlja mejni nadzor na mejnem prehodu Bregana na Hrvaškem in ne kot doslej, ko slovenski in hrvaški nadzorniki meje stojijo drug ob drugem na Obrežju. Tako se bo treba torej vnovič na prehodu meje ustaviti dvakrat. Hrvaška stran meni, da bi to veliko prispevalo k večji varnosti in pretočnosti prometa, saj bi lahko mejna policija vsake države glede na intenziteto prometa in strukturo potnikov odprla večje število vhodno-izhodnih prometnih pasov.

Slovensko ministrstvo za notranje zadeve, policija, nazadnje pa tudi vlada so se s tem strinjali, in sicer bo tako veljalo za obdobje od 27. junija do 1. oktobra 2017.

Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve so danes za STA potrdili, da bodo v schengenski informacijski sistem vključeni do konca junija. Uvajanje sistema pa po njihovih besedah ne bo imelo večjih vplivov na pretočnost prometa potnikov in vozil na mejnih prehodih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 11:34 21.junij 2017.

    Hrvaški policaji naj se raje pripravijo na selitev nekoliko južneje.

  • wolf.ata 14:39 20.junij 2017.

    treba je počakati 29,6,2017 potem pa ali strogi schengen ali pa lahki pregledi in po potrebi strogi,da se vidi ali bodo spoštovali arbitražo

  • Alen Jazbec 14:05 20.junij 2017.

    Dlje se bo čakalo na meji boljše bo.