Slovenija
36 ogledov

Kako čas teče najboljšemu vseh časov?

Slowatch Slowatch
OMEGA je vlogo uradnega merilca časa na olimpijskih igrah v Riu prevzela že sedemindvajsetič. Olimpijske sanje so prvič beležili leta 1932. Njihovi ambasadorji so letos Michael Phelps, Chad le Clos, Sergio Garcia in Jessica Ennis-Hill.

Slogan »Beleženje olimpijskih sanj od leta 1932« odraža OMEGINO izjemno zgodovino merjenja časa na olimpijskih igrah ter predanost znamke, ki podpira in beleži sanje vseh tekmovalcev, ki posegajo po slavi.

Na Riu 2016 bo OMEGA vlogo uradnega merilca časa prevzela že sedemindvajsetič. V 84-ih letih se je znamka razvijala in revolucionirala opremo, na katero se zanašajo atleti, vsak rezultat pa je zabeležila z izjemno natančnostjo in strokovnostjo. Za atlete, katerih upi in kariere so odvisne od sekund, je OMEGA ime, vredno zaupanja.

Da bi ustvarili popolno podobo, so v podjetju OMEGA fotografirali in posneli olimpijsko kampanjo RIO 2016 z njihovimi ambasadorji. Eden od njih je ameriški plavalec Michael Phelps, največkrat odlikovan olimpijec vseh časov. Gre torej za športnike, ki vedo, kaj pomeni upati in doseči svoje sanje.

MICHAEL PHELPS

Država: Združene države Amerike
Disciplina: Plavanje
Nastopi na olimpijskih igrah: Sydney 2000, Atene 2004, Peking 2008, London 2012
Olimpijske medalje: 18 zlatih, 2 srebrni, 2 bronasti
Najljubša ura OMEGA: »Speedmaster Dark Side of the Moon Black Black«


Ste največkrat odlikovan olimpijec vseh časov. Kaj vas žene k nadaljevanju?

Preden pospravim kopalke, imam še nekaj nedokončanih poslov. In dejansko uživam biti spet v vodi. Leto 2012 je bilo zame precejšen izziv. Zdaj pa se počutim kot otrok in občutek je izjemen.

Se veselite kulture in vzdušja v Riu?

To so moje pete olimpijske igre. V Braziliji sem že bil nekajkrat in videl sem, kako navdušeno je mesto, ker lahko gosti olimpijske igre. Neverjetno je. Mislim, da bosta mera energije in vzdušje v mestu poskrbela za prav posebne olimpijske igre. Tega se najbolj veselim – izkusiti hočem vse, kar lahko mesto ponudi. Rio bo dal vse od sebe.

Pri tekmah je pogosto odločilen le trenutek. Kaj lahko plavalec med treningom ali med tekmo naredi, da pridobi tisto majhno prednost?

Ko prideš na tekmo, ne moreš spremeniti tega, kar si naredil šest ali tri mesece nazaj. Kar si naredil, je narejeno. Samo stopim na odrivno mesto in tekmujem. Kakršenkoli bo rezultat, si ga bom zaslužil. Naučil sem se, kako pomembno je, da na treningu izboljšaš obrate in začetke ter delaš na tehniki zamahov.

Tudi sami ste bili del precej napetih tekem, sploh leta 2008. Kako pomembna je pri plavanju natančnost opreme za merjenje časa?

V svoji karieri sem bil del veliko tekem, v katerih je odločala desetinka sekunde ali celo manj. Leta 2008 sem dobil zlato medaljo pri plavanju na 100 metrov prsno in drugouvrščenega premagal za stotinko sekunde. Gre za najmanjšo razliko v plavanju, ki lahko določi zmagovalca. Oprema OMEGA je dokazala, da sem bil prvi. Imeti najboljši sistem za merjenje časa na svetu je nedvomno prednost za nas, saj pokaže jasnega zmagovalca. Ure OMEGA uporabljam na večjih državnih in mednarodnih dogodkih in res so najboljše. Prava čast je, da so odgovorni za merjenje časa.

Sami ste se že zapisali v zgodovino. Kaj pa bi svetovali bodočim generacijam plavalcev? Kako lahko pustijo svoj pečat?

Odraščajočim otrokom bi rekel, naj nikoli ne obupajo. Vsi bodo prišli do točke, ko se stvari ne bodo odvijale najboljše. A mislim, da je ključnega pomena, kaj pravi vaše srce. Če si nekaj želite dovolj močno, nič ne bo stalo na vaši poti do cilja. Že kot otrok sem rekel, da hočem postati najboljši plavalec vseh časov. Sem si leta 2000, ko se je začelo moje potovanje, mislil, da bom danes sedel tu? Ne. Sem pa o tem sanjal. Verjel sem, da mi lahko uspe in nikoli nisem odnehal.

Koliko let ste imeli, ko ste ugotovili, da hočete biti najboljši?

Ko sem imel 15 let, sem agentu rekel: »Spremeniti hočem svet plavanja.« Kaj je to takrat pomenilo, ne vem. A takrat sem vedel, kar vem danes – ne maram izgubljati. V stvareh, ki se jih lotim, hočem biti najboljši.Ni bilo pomembno, če sem bil utrujen, lačen ali se mi ni ljubilo. Vedno sem dal vse od sebe. Nisem poznal besed »ampak« in »če«, kar je bilo tekom kariere zame zelo pomembno. Nisem dovolil, da bi me kaj oviralo, šel sem na vse ali nič.

Vam je družina pri tem pomagala?

Odraščal sem v hiši s tremi ženskami in moja mati je bila, in še vedno je, ena najbolj delavnih žensk, kar jih poznam. Vzgojila je tri otroke in poskrbela, da smo imeli vse potrebno, ob tem pa se je šolala za svoj doktorat. Neverjetno. Dala nam je priložnost za uspeh. Naučila nas je ogromno življenjskih lekcij in brez nje ne bi bil, kjer sem. Že biti priča trdemu delu, ki ga je mama vložila v vse, kar je delala, hkrati pa je vseeno našla čas zase, je bila za nas izjemna lekcija.

Kateri izdelek OMEGA je trenutno vaš najljubši?

Pri podjetju OMEGA mi je najbolj všeč, da ne izdelujejo ur, ki jih vidiš vsak dan. Vsak kos je tako drugačen in poseben. Nočem imeti enake ure kot nekdo, ki hodi po ulici mimo mene, hočem nekaj popolnoma drugačnega. Trenutno imam uro »Dark Side of the Moon«. Toliko različic obstaja. Obožujem »Black Black«, linije so tako čiste in klasične. OMEGA vedno ponudi nekaj, česar ne vidiš vsak dan. Sam imam rad nekaj, kar mi pade v oči in ob čemer pomislim: »To uro moram imeti.