Slovenija
2849 ogledov

Kako do poštene odškodnine, če Pošta izgubi vašo pošiljko

Pošta Slovenije Saša Despot
Če bo pošta izgubila priporočeno pošiljko, boste najbrž dobili le okrog 15 evrov odškodnine. Kaj storiti, da bo odškodnina ustrezala vrednosti pošiljke?

Na pošti se je izgubila priporočena pošiljka, ki sem jo pričakoval. V njej so bili dokumenti, za nove bom moral plačati okrog 60 evrov, pošta pa mi ponuja slabih 15 evrov odškodnine, nam je potožil bralec.

Odškodnina je 15-kratnik poštnine

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da je odškodnina za izgubljeno priporočeno pošiljko do 15-kratnik poštnine, ki jo je uporabnik plačal. V primeru priporočenega pisma do dvajset gramov je tako manj kot 12 evrov. "Morebitne storitve, kot so povratnica, odkupnina, osebna vročitev, ne vplivajo na vrednost odškodnine," pravijo. 

Rešitev je vrednostno pismo

Kako je treba poslati pošiljko, da boš v primeru, če se izgubi, dobil odškodnino, ki bo ustrezala vrednosti pošiljke? "Samo v primeru vrednostnega pisma ali paketa z označeno vrednostjo dobimo povrnjeno vrednost, ki smo jo označili na pošiljki. Uporabnikom tako svetujemo, da pri pošiljanju izberejo storitev vrednostno pismo ali paket z označeno vrednostjo," pojasnjujejo na pošti.

To je cena, ki jo je treba plačati za odškodnino

Za vrednostno priporočeno pismo do 20 gramov, vredno 60 evrov, pa je treba namesto slabega evra plačati skoraj dva evra in pol poštnine. Cena je sicer odvisna od teže pošiljke in od njene vrednosti. 

Cenik vrednostno pismo | Avtor: www.posta.si www.posta.si

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Fotografija je simbolična. Saša Despot
Verjetnost, da se pošiljka izgubi, ni prav velika

Pošta Slovenije je lani prenesla 23 milijonov priporočenih pošiljk, izgubili pa so jih le 0,00051 odstotka oziroma 0,51 promila, paketov pa so izgubili še pol manj, le 0,26 promila od skupaj prenesenih 7,7 milijona poslanih paketov. 

Lani so za priporočena pisma plačali 119 odškodnin v skupni vrednosti manj kot dva tisoč evrov, v prvih treh mesecih letos pa 37 odškodnin v skupni vrednosti 564 evrov. Povprečna odškodnina je tako med 15 in 15 evri. 

Povprečna odškodnina za paket od 123 do 136 evrov

Za izgubljene pakete so lani izplačali 201 odškodnino, njihova skupna vrednost je bila dobrih 27 tisoč evrov, povprečna odškodnina pa je bila 136 evrov. Letos so jih do aprila izplačali 54, povprečno po 123 evrov na izgubljeni paket. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Boggs 19:46 20.julij 2016.

    Pa še en popravek: "Zakon o poštnih storitvah (ZPSto-2)"

  • Boggs 19:45 20.julij 2016.

    Popravek: v Uradnem listu ni člen 39 ampak 52 (Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o poštnih storitvah (ZPSto-2B)).

  • Boggs 18:54 20.julij 2016.

    Podatek o odškodnini v tem članku je napačen!15-kratnik poštnine je NAJVIŠJA možna višina odškodnine za priporočeno pismo oziroma paket (glej 41. člen splošnih pogojev oziroma 39. člen zakona o poštnih storitvah, Uradni list RS). Seveda pa ti pošta ...prikaži več 15-kratnika ne bo nikoli izplačala. Običajno ti dajo recimo 2-kratnik poštnine. Sam bi res rad videl lestvico po kateri določajo višino priznane odškodnine.Sicer pa mora pošta poleg same odškodnine povrniti tudi dejanski znesek plačane poštnine.