Slovenija
1634 ogledov

Kako dolgo bomo še premikali urine kazalce?

Pomlad A. Š.
Na ministrstvu bi obdržali zimski čas.

Urine kazalce bomo v nedeljo ob 2. uri zjutraj prestavili na 3. uro in tako prešli na poletni čas. Če ne bo drugačne odločitve, se bomo na zimski čas znova vrnili zadnjo nedeljo v oktobru. Po stališču Evropskega parlamenta naj bi se namreč premikanje ure v EU letos končalo, končno odločitev za zimski ali poletni čas pa je prepustil članicam.

Vendar pa je epidemija covida-19 to vprašanje tako v Sloveniji kot v drugih članicah potisnila v ozadje. Slovenska vlada je leta 2018 načeloma podprla predlog direktive za ukinitev premikanja ure, a pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas.

Javno posvetovanje, ki ga je Bruselj izvedel v letu 2018, je pokazalo, da smo Slovenci tako kot Portugalci, Ciprčani in Poljaki bolj naklonjeni poletnemu času.

A po pojasnilu ministrstva za infrastrukturo je v Sloveniji standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Če bi ukinili premikanje ure na poletni čas, bi tako skozi celo leto na podlagi zakona o računanju časa obveljal standardni zimski čas.

Premik ure Premik ure Slovenija Zakaj še vedno premikamo uro?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • stilist 18:10 27.marec 2021.

    Novinarji bodo spet en mesec utrujali in špekulirali s tem časom. Naj počakajo in ko bo eu oblast to spremenila , to napišejo in je stvar rešena.

  • Avatar Minovak
    Minovak 13:42 27.marec 2021.

    Naravni čas je takrat, ko je ob 12. uri sonce v zenitu, torej navpično nad vami in to je zimski čas. Poletnega so uvedli v 70. letih, da bi prihranili na elektriki, pa so izračuni pokazali, da je to minimalno, ...prikaži več zato je brez veze. Nekaterim pa že 1 urni premik povzroča moten bioritem, zato bi to morali ukiniti, ker je več škode, kot koristi.

  • Avatar jate
    jate 09:07 27.marec 2021.

    najbolje je tako ,da se ura premakne samo za pol ure in bodo obe strani zadovoljne ,volk sit in koza cela...načeloma pa mi je ljubši naravni čas to je zimski.