Slovenija
1557 ogledov

Kako hiter naj bo internet

Grafika glede interneta. grafika Žurnala24
Nasvet. Za fiksni telefon je v paketu primerna cena en evro na mesec. Primerjava. Optika draga za nižje hitrosti, pri visokih cenejša, xDSL pa drag, če želiš simetrično hitrost.

"Za uporabnika, ki pregleduje elektronsko pošto, posnetke na you tube in vsak mesec s spleta sname nekaj filmov, povsem zadoščajo hitrosti okoli 1 Mb/s, se pravi najcenejši paketi, ki jih prodajajo ponudniki, res pa je, da je za posnetke Youtube v visoki ločljivosti potrebna hitrost 4 Mb/s in več,” svetuje Matjaž Klančar, odgovorni urednik revije Monitor.

Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije pa predlaga “vsaj 2 Mb/s proti uporabniku in vsaj 512 kb/s od uporabnika. Kdor ima možnost, naj kupi paket z vsaj 6, še raje pa 10 Mb/s proti uporabniku in čim hitrejšo možnost od uporabnika – še najbolje kar simetrično.” Dodaja, da bo zaradi razmaha storitev v oblaku vse več pošiljanja podatkov.

Večina uporabnikov ima po njegovem mnenju še vedno prepočasno internetno povezavo (pod 5 Mb/s). se je pa stanje v zadnjem letu bistveno izboljšalo, saj je delež tistih s povezavo do dva Mb/s upadel z več kot polovice na približno desetino.

Cenovno najbolj ugodne so ponavadi rešitve xDSL in kabel, vendar le za nižje hitrosti. Za visoke hitrosti (20 Mb/s in več) je optika cenejša, predvsem pa omogoča višje hitrosti,” pravi Klančar. “Zaenkrat, žal, velja, da je xDSL dražji od ostalih dveh tehnologij, še zlasti, če si prizadevamo pridobiti povezavo s simetrično hitrostjo,” pa pravi Okorn.

Telefon? Ja, a le za en evro!

Na splošno bi lahko ocenili trojčke kot primernejšo izbiro od ločenih razmerij, pri čemer velja, da je odločitev za fiksni telefon danes lahko opravičljiva le, če potrošnik plačuje zgolj simbolično naročnino (denimo 1 evro na mesec),” svetuje Okorn.

Najpogostejše izbire

Velika večina novih naročnikov izbira paketne storitve, največ pakete T4 100/10 na optiki in T4 20M na VDSL,” pravijo v T-2. Dodajajo, da je prevladujoč faktor pri izbiri cena, vendar so naročniki vse bolj racionalni pri izbiri in zahtevajo predvsem visoko kakovost storitve, tako so zelo pozorni, kaj dobijo v ceni paketa.

Večina se odloči za 10 Mb/s

Pri Telemachu okrog 60 odsotkov naročnikov uporablja trojček, v zadnjem času pa se več kot 90 odsotkov novih naročnikov odloča za paketno storitev, saj so paketi cenovno in vsebinsko najbogatejši.

Največ naročnikov Telemacha ima paket s povprečno hitrostjo 6 Mb/s, odkar so pred kratkim ponudili nove pakete MIX, pa se največ naročnikov odloča za paket s hitrostjo 10 Mb/s. Ključna pri izbiri paketa je cena in kvaliteta slike, pa tudi vsebina televizijskih programov, možnost spremljanja televizijskih programov na več televizorjih, hitrost interneta, nekaterim pa veliko pomeni tudi možnost brezplačnih pogovorov v omrežju, pravijo v Telemachu.

Najbolj prodajan XL paket

Pri Amisu pravijo, da se samo za nakup dostopa do interneta odloča le 20 odstotkov novih naročnikov. Njihov najbolj prodajan paket je Trojka XL, ki ponuja internet hitrosti 10 Mb/s (20 Mb/s na optiki), 115 TV programov in uporabo časovnih TV storitev ter telefonijo s 700 brezplačnimi minutami telefonskih pogovorov v vsa fiksna slovenska omrežja.

Komentarjev 8
  • Peter Perčič 20:59 07.september 2012.

    Samo, imas prav. To je to, zavlakno sem izbral napacen termin. Je pa FTTB sistem, optika do zadnje centrale in nato koaks po stanovanju. Za video sigurno top sistem.

  • samo.jst 07:27 03.september 2012.

    @Peter Perčič... ja kolko kablov so pa tebi navlekli v stanovanje? Kolikor je meni znano Telemach infrastruktura bazira na koaksialcu in ne na optiki (za kar pride termin vlakno v poštev). V kolikor imaš skupni vod, potem je le ena ...prikaži več možnost - frekvenčni filter na uporabniški strani. TV signal ostane na originalni frekvenčni shemi, medtem ko IP promet (data & VoIP) zmoduliraš na višjo frekvenco.

  • Peter Perčič 11:01 02.september 2012.

    Jozek, pa dobro, vem? Na dom pri koaksialnem razvodu dobivate stalno vse programe hkrati in ne le tistega, ki ga set top box zahteva. Ta nacin je pri ip televiziji. To je pomembno, če želite priklopiti večje število sprejemnikov, bistveno ...prikaži večo pohitri premikanje med kanali (ni cca 3-sekundnega zamika med preklopom iz enega na drug program), nimate težav, če želite posneti kak program (brez dodatnih naročnin na "snemalnike" itd...). Oprema, ki jo uporablja Telemach namreč omogoča, da internetni signal pošiljaločeno od televizijskega po enem vlaknu. V hišo tako dobite tako loceno tv signal , na dugi strani internet in telefon preko kabelskega modema, vendar sta signala ločena. To je pomembno, ker se izloči možnost kockanja slike pri večji uporabi interneta (torrenti, p2p, ...) in omogoča tudi lažji priklop večjega števila TV sprejemnikov.