Slovenija
155 ogledov

Kako inteligentni smo Slovenci?

Inteligenčni količnik Profimedias
Na listi vodijo Hong Kong in Singapur, ki imata povprečni inteligenčni količnik 108, Slovenija se nahaja na 11. mestu.

Ste se kdaj vprašali, kateri narod je najbolj inteligenten na svetu ali kateri ima najnižji inteligenčni količnik? Na ti dve vprašanji so odgovorili v raziskavi IQ Research, kjer so naredili lestvico 80 držav z najvišjim in najnižjim povprečnim količnikom njihovih prebivalcev, ki temelji na štiriletnem raziskovanju dveh profesorjev, Britanca Richarda Lynna in Finca Tatua Vanhanena.

Po tej lestvici sta na vrhu lestvice s povprečnim inteligenčnim količnikom 108 Hong Kong in Singapur, medtem ko se na zadnjem mestu s povprečnim inteligenčnim količnikom 59 nahaja Ekvatorijalna Gvineja.

V družbi Moldavije, Slovaške in Urugvaja

Slovenija je na 11. mestu, skupaj z Moldavijo, Slovaško in Urugvajem s povprečnim številom točk 96. Prednjačijo sosede Madžarska (9. mesto), Avstrija (7. mesto), Italija (5. mesto), medtem ko so Hrvati za nami (17. mesto).

Inteligenčni količnik | Avtor: Profimedias Profimedias


Med prvimi petimi so poleg Hong Konga in Singapurja še Južna Koreja, Japonska, Tajvan, Italija in Islandija. S povprečnim inteligenčnim količnikom 102 je Italija najbolj inteligentna evropska država.

Previdnost pri interpretaciji

Raziskava je pokazala, da obstaja povezava med bogastvom države in višino povprečne inteligence. Seveda je potrebno opozoriti, da imajo mnogi inteligentne teste za kontroverzne. Iz teh razlogov na spletni strani IQ Research priporočajo, da se rezultati interpretirajo s "skrajno previdnostjo".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 20:28 10.april 2016.

    Sodeč po vladi in parlamentu se čudim da smo sploh na lestvici.