Slovenija
14559 ogledov

Kako je lahko neupoštevanje priporočila kaznivo

koronavirus
1/2
Saša Despot
Zdravstveni inšpektorat opravlja nadzore izvajanja priporočil NIJZ, zagrožena globa pa je od štiri do sto tisoč evrov.

Kako so lahko priporočila zavezujoča? Po slovarju slovenskega knjižnega jezika je priporočilo v pravniškem jeziku "pravni akt, s katerim se na pravno nezavezujoč način opozarja na določena vprašanja splošnega pomena" v splošnem pa "mnenje, da je kaj koristno, dobro za koga". 

Na zdravstvenem inšpektoratu so nam pojasnili, da je v "Odloku o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki velja od 18. maja dalje, določeno, da se pri opravljanju dejavnosti upoštevajo vsa higienska priporočila NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, objavljena na njihovi spletni strani. Iz tega izhaja, da so za izvajalce dejavnosti obvezujoča," so pojasnili.

Enako je bilo določeno v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je veljal do 18. maja.

Oba odloka sta bila izdana na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, ki pravi, da lahko vlada omeji ali prepove promet posameznih vrst blaga in izdelkov (celoten člen je pod člankom). Kršitev tega člena je v 10. točki prvega odstavka 54. člena opredeljen kot prekršek, ki se ga kaznuje z globo. Ta za pravne osebe znaša od štiri do sto tisoč evrov, za samostojne podjetnike je zagrožena globa pol manjša (celoten člen objavljen spodaj). 

Globa še ni bila izrečena

Kljub ugotovljenemu neupoštevanju priporočil zdravstveni inšpektorat še ni izrekel nobene globe. "Izvajalci dejavnosti se svojih obveznosti zavedajo, zato v večini nadzorov ugotavljamo upoštevanje določil priporočil. Posamezne kršitve priporočil smo ugotavljali predvsem v gostinstvu (premajhen razmik med mizami in odsotnost razkužil).V primerih ugotovljenih kršitev priporočil smo izrekali opozorila. Neskladnosti so bile pogosto odpravljene še v času obiska inšpektorja," so nam pojasnili na zdravstvenem inšpektoratu.

Kljub koncu epidemije vse omejitve veljajo še naprej

Na vprašanje, ali bo konec epidemije, preklic epidemije začne veljati 31. maja, kakšne pravne posledice v zvezi z izrekanjem kazni za neupoštevanje priporočil NIJZ, pa pravijo, da Odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) določa, da se vsi splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, ob njihovi strokovni utemeljenosti še naprej uporabljajo do preklica vsakega posameznega odloka.

___________

39. člen zakona o nalezljivih boleznih

Kadar z ukrepi, določenimi s tem zakonom, ni mogoče preprečiti, da se v Republiko Slovenijo zanesejo in v njej razširijo določene nalezljive bolezni, lahko Vlada Republike Slovenije odredi tudi naslednje ukrepe:

določi pogoje za potovanja v državo, v kateri obstaja možnost okužbe z nevarno nalezljivo boleznijo in za prihod iz teh držav;

prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih;

prepove zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah, javnih lokalih in drugih javnih mestih, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni;

omeji ali prepove promet posameznih vrst blaga in izdelkov.

O ukrepih iz prejšnjega odstavka mora Vlada Republike Slovenije nemudoma obvestiti Državni zbor Republike Slovenije in javnost.

 

54. člen zakona o nalezljivih boleznih

Z globo od 4.000 do 100.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba:

če ne omogoči opravljanja higienskih pregledov s svetovanjem, predhodnih zdravstvenih pregledov, kot tudi odvzema potrebnega materiala in izvajanja drugih ukrepov za varstvo pred nalezljivimi boleznimi, določenimi s tem zakonom (drugi odstavek 4. člena);

če ravna v nasprotju z drugim odstavkom 15. člena tega zakona;

če ne omogoči dezinfekcije iz 26. člena tega zakona;

če ne omogoči dezinsekcije ali razuševanja iz 27. člena tega zakona;

če ne omogoči deratizacije iz 28. člena tega zakona;

če kot delodajalec ne omogoči obveznih zdravstvenih pregledov iz 31. člena tega zakona;

če zaposluje oziroma omogoča delo osebam v nasprotju s 33. členom tega zakona;

če ne izvaja materialne dolžnosti iz 2. točke prvega odstavka 37. člena tega zakona;

če ne izvaja posebnih nalog iz 3. točke prvega odstavka 37. člena tega zakona;

če opravlja promet posameznih vrst blaga in izdelkov v nasprotju s 4. točko prvega odstavka 39. člena tega zakona;

če opravi pokop, izkop, prekop ali prevoz trupla v nasprotju z 42. členom tega zakona;

če ne pripravi ali ne izvaja programa preprečevanja in obvladovanja bolnišničnih okužb (44. člen);

12.a če se ne ravna v skladu z ukrepi pristojne inšpekcije iz drugega odstavka 46.a člena tega zakona ali če se jih onemogoča;

če se ne ravna ali onemogoča ukrepe zdravstvene inšpekcije iz 47. člena tega zakona;

če se ne ravna ali onemogoča ukrepe zdravstvene inšpekcije na državni meji iz prvega odstavka 48. člena tega zakona.

Z globo od 2.000 do 50.000 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost.

Z globo od 400 do 4.000 eurov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje posameznik, odgovorna oseba pravne osebe in odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 21:26 01.junij 2020.

    ja ne vem , ta vlada še kar nabira točke, čeprav neumnostim ni konca, evo tko so bli uspešni, da je še par aviončkov prišlo malo potrosit slovenistan ... danes sem bil v štacuni brez maske, pa noben ni sitnaru ...prikaži več ... če nekaj ni obvezno, ni obvezno , kaj je pa priporočeno , je pa druga zgodba ... gate je priporočeno vsak dan zamenjat, ni pa obvezno, posledice pa vsak sam nosi ... imam občutek da sem od tega poneumlanja vsak dan bolj butast, pa celo TV ne gledam, noro

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 09:04 01.junij 2020.

    200 ljudi, ki bo skakalo in dihali drug v drugega ne rabi maske v trgovini jo pa rabiš a se hecate..........

  • Avatar jate
    jate 08:28 01.junij 2020.

    res so zabiti: ce se nekaj priporoca ,to se zdalec ni nujno ali obvezno...zakaj nam potem grozijo s kaznimi?? pa ta vlada prav isce hudica,prav izzivajo narod!!