Slovenija
15270 ogledov

Razložil, kdo in kje se je okužil v zadnjih 14 dneh

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Po besedah Kreka, gre za znane grozde - za to, da se okuži nekdo od družinskih članov.

V zadnjih dneh je bilo večkrat poudarjeno, da je epidemiološka situacija v Sloveniji ugodna. V zadnjih dneh smo imeli dnevno od nič do dva potrjena primera novih okužb s Sars-Cov-2. 

"Če gledamo deset dni nazaj, je šlo nekajkrat za vnose - za tuje državljane, sicer gre pa predvsem za družinske primere," je na današnji tiskovni konferenci povedal direktor NIJZ Milan Krek. "Zbolela je najprej mama, potem oče ... Ne zbolijo vsi hkrati. Običajno cela družina zboleva, zdah dobivamo zadnje primere v teh okuženih družinah."

"Ta virus je nekaj posebnega, tega še nismo videli"

infekcijska klinika Slovenija Zadnja novica: S covidom-19 okužen zaposleni na infekcijski kliniki

Poleg vnešenih primerov iz tujine in okužb znotraj družine, se še vedno pojavljajo primeri, da je nekdo, ki je covid-19 prebolel pred dvemi meseci, še vedno pozitiven. "Tega ljudje ne razumejo - da je ta virus nekaj posebnega, da tega še nikoli nismo videli," je pojasnil Krek. "Gre za znane grozde, pri katerih gre za to, da se okuži nekdo od družinskih članov."

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Pozitivni, ki so covid-19 preboleli pred dvema mesecema

Dobivamo tudi pozitivne osebe, ki so že prebolele pred dvemi meseci, a so še vedno pozitivne - so še vedno nosilci. Tega ljudje ne razumejo - da je ta virus nekaj posebnega, da tega še nikoli nismo videli. Gre za znane clustre, pri katerih gre za to, da nekdo od družinskih članov še oboli.

covid-19 UKC Koronavirus Slovenija Testiranje na covid-19 pokazalo nove okužbe

Zadnji uradni podatki kažejo dve novi okužbi s Sars-Cov-2 v sredo, 27. maja, po opravljenih 631 testiranjih. Eno okužbo so zabeležili v Ljubljani, drugo v Sevnici. 

Do danes so s testi v Sloveniji skupaj potrdili 1473 okužb. Sicer se je včeraj zmanjšalo število hospitaliziranih bolnikov zaradi covid-19, ki jih je trenutno le še sedem, od tega sta dva v intenzivni enoti. 

Milan Krek Po odpiranju šol Slovenija Milan Krek: "Razmišljamo o karantenah vasi in mest"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 08:19 29.maj 2020.

    Dobivamo tudi pozitivne osebe, ki so že prebolele pred dvemi meseci, a so še vedno pozitivne - so še vedno nosilci - to, kot je napisano pomeni, da so te osebe bolne že 2 meseca skupaj. Oooookkkkk. Mi lahko razložite, ...prikaži več pri kateri virusni bolezni je človek 2 meseca bolan in kužen? Nas zaje*bavate?

  • Avatar Andisdella
    Andisdella 01:00 29.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi >>> B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Skipi 21:22 28.maj 2020.

    Zato pa pravim da je treba vse okužene v karanteno v druge nastanitve in ne doma. Ker doma prvič niso usposobljeni za izolacijo pa tudi pazijo ne. In potem najprej vsi domači zbolijo potem pa še kdo.