Slovenija
15373 ogledov

Kako je Novo mesto po desni prehitelo Ljubljano

dodatna zelena puščica za zavijanje desno Saša Despot
Zelene puščice na semaforju. Ena prvih mestnih občin, ki se je ekspresno lotila povečanja pretočnosti križišč z zeleno puščico, je bila Mestna občina Novo mesto. In kako je s tem v Ljubljani? Zaenkrat slabo.

Prometni znak "zelena puščica" na semaforju je bil na slovenske ceste uveden avgusta 2021, po dobrem letu pa v Ljubljani ostajajo pri petih križiščih, kjer je zelena puščica nameščena. Natančneje gre za devet znakov, kar je glede na število semaforiziranih križišč v Ljubljani – teh je po podatkih Mestne občine Ljubljana 229 – zelo malo.

Precej drugačna zgodba je v Novem mestu, kjer so že od začetka šli na polno in številna križišča opremili s puščico za desno zavijanje. Tudi tista bolj zahtevna. Večja prometna pretočnost je opazna, čeprav se še vedno najdejo posamezniki, ki ne vedo, kaj ta puščica v praksi tudi pomeni, zato ob rdeči luči še vedno "pridno" čakajo pred semaforjem. 

Če pride do nesreče pri zavijanju desno ob rdeči luči, je zanjo odgovoren voznik, ki je zavijal desno ob rdeči luči.  

V Novem mestu so nam pojasnili, da so z zeleno puščico opremili štiri semaforizirana križišča od skupno 17. To pomeni skoraj 24 odstotkov križišč, medtem ko je v Ljubljani ta odstotek precej nižji, in sicer dobra dva odstotka. "V fazi postavitve znakov smo zasledovali predvsem varnostni vidik, zato desno zavijanje ob rdeči luči ni omogočeno pri vključevanju s stranskih cest na manj pregledne in praviloma hitrejše državne ceste," so pojasnili v Mestni občini Novo mesto.

V Novem mestu so sicer na štiri semaforizirana križišča postavili 10 znakov za desno zavijanje pri rdeči luči, kar je že več kot v celotni Ljubljani. Iz Mestne občine Ljubljana so nam sicer sporočili, da bodo kmalu razmislili tudi o novih lokacijah znaka zelene puščice. "V začetku leta 2023 bomo pripravili še en paket/seznam lokacij, kjer bi namestili nove zelene puščice za zavijanje desno ob rdeči luči," so nam zaupali

Komentarjev 6
  • LudvikK. 22:40 14.januar 2023.

    A pol Lj ni več najlepše mesto na svetu, nje?

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 21:00 14.januar 2023.

    Žal večini ljudi ni jasno, da zelena puščica za zavijanje v desno ne pomeni, da svoj avto rinejo v strnjeno kolono, temveč to, da če je cesta prosta, da se lahko vključijo na cesto kljub rdeči luči. Ampak prometna kultura ...prikaži več na tej strani Alp je poglavje za cel roman.

  • PaPajapopi 17:29 14.januar 2023.

    LUBLANA JE BULANA