Avto
10150 ogledov

Slovenija: Padel nov mejnik pri prodaji električnih vozil

Tesla model Y Anže Petkovšek Tesla model Y
V Sloveniji je bilo novembra prvič registriranih 221 100-odstotno električnih vozil, kar je šele peti najboljši mesec v letu 2022. Kljub temu je že mesec pred iztekom leta padel nov mejnik pri prodaji električnih vozil.

V prvih enajstih mesecih leta 2022 je bilo namreč po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila prodanih oziroma prvič registriranih 2064 100-odstotno električnih vozil. Prvič do zdaj smo v Sloveniji presegli mejnik 2.000 na novo registriranih 100-odstotno električnih vozil v enem letu.

študentski vozni park ZADNJI PODATKI Avto Neverjetno, koliko avtomobilov imamo v Sloveniji

V novembru je bilo med 221 električnimi novinci največ vozil VW ID.4 in sicer 38, sledita pa tesla model Y z 32 registracijami in škoda enyaq z 29 registracijami. V prvih enajstih mesecih je sicer na prvem mestu po številu registracija tesla model Y (234), sledita škoda enyaq (188) in VW ID.4 (161), vsaj 100 registracij med začetkom letošnjega januarja in novembra pa so presegli še renault twingo (141), dacia spring (109) in tesla model 3 (104). Najuspešnejši mesec pri dobavah novih električnih vozil kupcem v Sloveniji je bil sicer september z 293 novimi registracijami. Za primerjavo, lani je bilo v prvih enajstih mesecih prvič registriranih 1607 povsem električnih avtomobilov, ali 456 manj kot letos.

VW ID.4 GTX | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kljub temu so to še vedno razmeroma majhne številke. Kot je na nedavni novinarski predstavitvi ob tretji obletnici znamke MOON v Sloveniji dejal generalni direktor Porsche Slovenija Danilo Ferjančič Slovenija po številu registracij električnih vozil močno zaostaja za najbolj razvitimi trgi.

Tesla Y Prodaja vozil pri nas Avto Nekdo je na široko odprl denarnico

Delež električnih bistveno manjši kot v Avstriji in Nemčiji

Dejal je, da pri elektriki poti nazaj ni več, pa čeprav priznava, da prodaja električnih vozil v Sloveniji tega še ne nakazuje. Letos je sicer za 40 odstotkov večja kot lani, še vseeno pa predstavlja zgolj pet odstotkov celotnega trga novih osebnih avtomobilov v letu 2022. Za primerjavo je Ferjančič podal Avstrijo, kjer je delež novih električnih avtomobilov že skoraj 15 odstoten, v Nemčiji 20 odstoten. Pri tem apelira, da bo morala imeti veliko, če ne največjo vlogo pri preboju na brezemisijsko mobilnost v Sloveniji država. Promet namreč v predstavlja predstavlja 27 odstotkov emisij, kar je krepko nad povprečjem v EU. Poudarja pa še, da bo potrebna tudi sprememba pri miselnosti voznikov, saj bodo avtomobile lahko polnili kar doma, to pa bodo omogočile nove naprave v domovih. 85 odstotkov vseh polnjenj naj bi se zgodilo doma, samo 15 odstotkov pa na javnih polnilnih postajah.

PRIMA test B kombilimuzine Pregled prodaje Avto Kam so v Sloveniji izginili poceni avtomobili?

Dacia Spring | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Novembra na letni ravni prodanih za 15 odstotkov manj vozil

Slovenski avtomobilski trg tako še naprej vztraja v negativnih medletnih številkah. Novembra je bilo v Sloveniji prvič registriranih 4256 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 15,34 odstotka manj kot novembra lani, ko je bilo prvič registriranih 5027 vozil. V 11 mesecih skupaj je bila prodaja novih osebnih in lahkih gospodarskih vozil medletno manjša za 16,48 odstotka, prodanih je bilo 50.460 vozil.

Nakup avtomobila Avto Nepojmljivo dogajanje na trgu novih vozil v Sloveniji

Kako močan spodbudnik so državne subvencije kaže slaba prodaja priključnih hibridov, za katere finančnih spodbud Eko Sklada ni. V novembru je ključe novih avtomobilov dobilo le 61 slovenskih kupcev, skupaj letos 569. To je sicer še vedno velik skok v primerjavi z letom 2021, ko je bilo med januarjem in novembrom registriranih le 287 novih priključnih hibridov.

Tesla polnilnica | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Kako majhna je v resnici prodaja povsem električnih avtomobilov pri pa nas nakazuje tudi podatek, da najbolje prodajnega električnega modela pri nas tesle model y ni niti v bližini top 20 priljubljenih modelov v Sloveniji. Na prvem mestu je škoda octavia (1352), sledijo VW t-roc (1223), renault clio (1182), kia sportage (1047) in VW tiguan (1002), tudi toyota yaris na 20. mestu s 632 novimi registracijami v letu 2022 za dvakratnik presega dosežek najboljše tesle.

Tesle ni niti med top 20 najbolje prodajanimi znamkami vozil v Sloveniji.

Komentarjev 2
  • rokobert 23:48 06.december 2022.

    Kakšen entuziastični naslov...torej kako bi rekli temu "mejniku" v prodaji🤔...."uspeh v višini 5% od cele prodaje"?...ali raje "neuspeh v 95%"....kot da bi sam sebi čestital za rojstni dan...pa še tukaj je nekdo drugi imel zasluge za to😂🤣 In...a je kaj čudnega?!

  • Toma 18:11 06.december 2022.

    Juhuhu! Elektro pa v jok!