Avto
8040 ogledov

Nekdo je na široko odprl denarnico

Tesla Y Anže Petkovšek Tesla Y
Prodaja avtomobilov v septembru je bila spet med rekordno nizkimi. Vseeno se je tudi ob začetku novega šolskega leta nekaj Slovencev razveselilo luksuznih avtomobilov, eden si je omislil še posebej razkošnega. 2022 je v Sloveniji očitno leto ferrarijev.
Mesec september je na področju prodaje novih avtomobilov pri nas minil v rdečih števikah. Izstopa nekaj luksuznih avtomobilov, ki so jih v svoje roke prejeli Slovenci in Slovenke, predvsem pa rekordno število na novo registriranih 100 odstotno električnih vozil, kažejo podatki podjetja Ardi. d o.o., ki statistiko pripravlja za Sekcijo za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije. Registrska tablica Slovenija ni v vrhu Avto Kdo ima največ avtomobilov na prebivalca v Evropi? Slovenija ni v vrhu

Avtomobilski ključi | Avtor: Profimedia Profimedia

Nakup avtomobila Avto Novi kralj slovenskih cest? Se bo zgodilo nepredstavljivo?

V mesecu septembru je bilo prvič registriranih 3775 osebnih avtomobilov, kar je 352, oziroma 8,53 odstotka manj od septembra leta 2021. Od začetka januarja do konca septembra letos je bilo prvič registriranih 36.757 novih osebnih avtomobilov, kar je 6330 avtomobilov manj, oziroma 14,69 odstotka manj kot leto prej. To pomeni, da bo do konca leta prvič registriranih okoli 45 tisoč novih avtomobilov, kar pomeni, da bi lahko bilo leto 2022 najslabše vse od začetka finančne krize leta 2008.

Težave so znane, dolgo čakanje na avtomobile in majhne dobave s strani tovarn slovenskim uvoznikom in prodajalcem z vozili. Na tiskovnih konferencah, ki se jih udeležujemo, praktično ni avtomobilske znamke, kjer ne trdijo, da bi prodali več avtomobilov, če bi jih lahko dobili s strani tovarne. Tudi zato se iz meseca v mesec spreminja lestvica najbolje prodajanih modelov avtomobilov, ki je odvisna od dobave posameznega modela.

študentski vozni park ZADNJI PODATKI Avto Neverjetno, koliko avtomobilov imamo v Sloveniji

Ali bo octavia premagala clia?

V septembru je bil na primer med najbolje prodajanimi oziroma največkrat prvič registriranimi avtomobili pri nas 100-odsotno električna tesla model Y. V Sloveniji je bilo namreč registriranih 54 Teslinih električarjev z oznako Y, to je model vozila, ki ga uvrščamo med premijske avtomobile, saj začetna cena presega 50 tisočakov. To ga uvršča med 20 najbolj popularnih modelov avtomobilov pri nas v mesecu septembru. Na vrhu je sicer škoda octavia s 184 novimi registracijami, sledita pa renault captur s 115 in renault clio s 113 registracijami. To so edini trije modeli, ki so jih prodali več kot 100 v septembru. "Dober" september za octavio pomeni, da bi lahko cliu konec leta odvzela primat najbolj popularnega slovenskega avtomobila. Letos so registrirali 1097 cliov in 1071 vozil škoda octavia, za petama pa jima je tudi VW t-roc s 1063 registracijami.

Škoda Octavia RS iV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tesle za več kot 50 tisočakov gredo za med

Med osebnimi avtomobili je bilo tudi septembra registriranih največ volkswagnov (563), sledile so škode (487), renaulti (342), citroeni (247), hyundaiji (214), peugeoti (210), toyote (190) in kie (176). V devetih mesecih skupaj je bil na čelu najbolj priljubljenih znamk med osebnimi avtomobili prav tako Volkswagen (5766), Škoda (3556) je na drugem mestu vztrajala pred Renaultom (3302), peterico pa sta zaključila Hyundai (2544) in Toyota (2461).

Nakup avtomobila Avto Nepojmljivo dogajanje na trgu novih vozil v Sloveniji

Tesla Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla Y Anže Petkovšek

Iz septembrske statistike velja izpostaviti še, da je bil to rekorden mesec po številu prvih registracij 100-odstotno električnih avtomobilov. Skupaj je ključe električarjev dobilo 271 Slovencev in Slovenk. Do zdaj je bil za električne avtomobile najbolj uspešen mesec junij z 238 registracijami. V septembru je bilo prvič registriranih še 42 vozil škoda enyaq, 29 tesel model 3 in 28 Volkswagnovih modelov ID.4, pa tudi prvi VW ID.buzz. Letos je bilo glede na podatke statistike prvič registrirano 1622 100-odstotno električnih vozil, kar je ob celotni statistiki prodaje še vedno slab podatek. Manj kot 4,5 odstotka vseh novih vozil v Sloveniji je bilo letos 100-odsotno električnih.

Ferrari portofino | Avtor: Ferrari Ferrari

Leto ferrarijev

Očitno pa bo leto 2022 tudi leto ferrarijev. V septembru je bil registriran drugi ferrari portofino M pri nas, skupno pa že deseti ferrari letos, ob še štirih ferrarijih F8 tributo, dveh F8 spiderjih, ferrariju romi in ferrariju SF 90 stradale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.