Avto
52673 ogledov

Nepojmljivo dogajanje na trgu novih vozil v Sloveniji

Nakup avtomobila Profimedia
Strmo padanje prodaje novih avtomobilov na slovenskem trgu se nadaljuje. Česa takega nismo pomnili niti v času velike finančne krize pred dobrim desetletjem. Posledice je močno čutiti tudi na trgu rabljenih avtomobilov. Luč na koncu tunela so prižgali pri slovenskem Volkswagnu.

Padanje števila registracij novih osebnih avtomobilov v Sloveniji v prvi vrsti povezujemo z dolgo dobavljivostjo vozil in počasno proizvodnjo. Avtomobilski proizvajalci kot glavni vzrok navajajo pomanjkanje polprevodnikov, da lahko sploh izdelajo vozila v tovarnah. Številna vozila nedokončana čakajo na manjkajoče dele.

Prodaja avtomobilov Narobe svet Avto Narobe svet: Subvencije za avtomobile z motorji na notranje zgorevanje

Po podatkih statistike, ki jo za Sekcijo za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije pripravlja podjetje Ardi d.o.o., je bilo v mesecu juliju v Sloveniji prvič registriranih 3796 osebnih avtomobilov, kar je 636 oziroma 14,35 odstotka manj kot julija leta 2021. Na letni ravni, med januarjem in koncem julija, je bilo v Sloveniji prvič registriranih 29.643 novih avtomobilov. To je kar 5789 novih avtomobilov manj kot v enakem obdobju pred letom dni, oziroma minus v višini 16,34 odstotka. Če primerjamo podatke s predpandemskim letom 2019, pa je padec nepojmljiv. Leta 2019 je bilo v Sloveniji prvič registiranih 73.193 novih osebnih avtomobilov. Po nekaterih optimističnih ocenah naj bi bil trg novih osebnih vozil letos v Sloveniji velik vsega okoli 45.000 vozil, kar je v primerjavi z letom 2019 padec za skoraj 30 tisoč vozil! To bi bilo celo najmanj od začetka beleženja statistike, ki nam jo je od leta 2010 naprej podalo podjetje Ardi d.o.o. Najslabše leto do zdaj po zdajšnjem merjenju je bilo leto 2012, v času, ko je bila Slovenija v primežu recesije. Takrat je bilo v celotnem letu registriranih  48.754 novih osebnih avtomobilov, tudi takrat pa je bil rezultat v prvih sedmih mesecih leta boljši kot leta 2022 - v prvem sedemmesečju leta 2012 je bilo namreč prvič registiranih 31.881 novih avtomobilov.

Nakup avtomobila | Avtor: Profimedia Profimedia

Trg rabljenih

Posledice majhne prodaje novih vozil se odražajo tako na visokem skoku cen novih avtomobilov, saj povpraševanje presega ponudbo, s tem pa so s cenikov skoraj izginili popusti, kot tudi v visokih cenah rabljenih vozil. Kot smo na zurnal24.si pisali v analizi trga rabljenih vozil na začetku poletja, na trgu močno primanjkuje predvsem malo rabljenih avtomobilov, katerih cena lahko celo presega ceno za novo vozilo. Izboljšanja ni mogoče pričakovati v kratkem, saj v Evropi močno primanjkuje rabljenih vozil, zaradi težav pri dobavi pa se proda vse manj novih vozil. Letos bi po nekaterih ocenah v Evropi lahko prodali manj kot 10 milijonov novih vozil, kar bo ob uničenju velikega števila vozil v vojni v Ukrajini, še dodatno zaostrilo situacijo na trgu vozil »iz druge roke.«

Dacia Jogger LPG Kot v letu 1996 Avto Trije zmagovalci katastrofalne junijske prodaje vozil

Kot je znano, so se proizvajalci vozil osredotočili na proizvodnjo donosnejših vozil, z večjimi maržami, kar je razvidno tudi iz objavljene statistike. V mesecu juliju je bil največji padec v prodaji novih vozil v razredu mini vozil (-41,76) in majhnih vozil, v katerega spadajo mestne kombilimuzine B razreda (-16,77), vse manj pa je registriranih tudi vozil nižjega srednjega razreda. Enako velja za obdobje med januarjem in julijem letos. V juliju so bili v zelenih številkah SUV-ji. 1,55 odstotka več kot julija leta 2021 je bilo prvič registriranih srednje velikih SUV-jev, večji je bil skok v razredu velikih SUV-jev (+24,12 odstotka).

PRIMA primerjalni test B SUV razreda | Avtor: PRIMA PRIMA

Luč na koncu tunela?

Predsednik Sekcije za osebna motorna vozila in dolgoletni direktor vodilnega uvoznika vozil pri nas, podjetja Porsche Slovenija d.o.o. Danilo Ferjančič je na začetku junija v intervjuju za Žurnal24 izjavil, da ima občutek, da se ponovno tudi v avtomobilski industriji težave rešujejo. Dejal je, da se situacija premika v pravo smer, čeprav zelo počasi. In Volkswagen je v juliju nakazal, da se kaže luč na koncu tunela. Kar pet od sedmih najbolje prodajanih modelov vozil v juliju je bilo znamke Volkswagen. Športni terenec tiguan je bil s 177 enotami najbolje prodajan, sledijo mu škoda octavia (150), peugeot 208 (140), renault clio (133), VW golf (107), VW t-roc (100) in VW taigo (92).

VW Tiguan R | Avtor: Saša Despot VW Tiguan R Saša Despot

Volkswagen je tudi daleč najbolj uspešna znamka po številu prvih registracij. V  juliju so prodali 714 vozil, sledijo Škoda (420), Hyundai (273), Toyota (262) in Renault (259). VW je daleč najbolj uspešen tudi v letu 2022 s 4609 registracijami, sledita Škoda (2748) in Renault (259).

Prima električni avti Napoved Avto Napoved: Slovenci bodo v prihodnjih letih množično prešli na električna vozila

Kljub temu vodilna trojica beleži rdeče številke v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021. Volkswagnu je prodaja v prvih sedmih mesecih v primerjavi  z letom 2021 padla za 24,39 odstotka, Škodi za 34,73 odstotka in Renaultu za 20,13 odstotka. Zmagovalca v letu 2021 sta trenutno Toyota s povečanjem prodaje za 56,79 odstotka in Opel, ki je prodajo povečal za kar 74 odstotkov.

V razredu premijskih vozil je bil v prvih sedmih mesecih najbolj uspešen Audi z 871 novimi registracijami, Mercedes-Benz je prvič registriral 775 osebnih avtomobilov, BMW pa 649. Tesla je z rastjo 36 odstotkov na 5. mestu (za Volvom) s 189 prodanimi novimi vozili v letu 2022, izpostaviti pa velja tudi znamko Porsche, ki je prodala za 70 odstotkov vozil več kot lani, skupaj do konca julija že 136.

Tesla Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla Y Anže Petkovšek

Imamo dva nova ferrarija

Renault clio ostaja najbolj priljubljen avtomobil pri nas z 929 registracijami v letu 2022. Za petami mu je VW t-roc (868), tretja je škoda octavia (771). Kot zanimivost, z več kot 100 registracijami v mesecu juliju se deseterici spet bliža golf. Letos so jih v Sloveniji registrirali 559, kar je dvanajsto mesto med vsemi modeli osebnih avtomobilov.

Tesla Y Ključni razred Avto Nepričakovani zmagovalec v ključnem razredu avtov

Med električnimi avtomobili je bilo največ (zgolj 15) v mesecu juliju registriranih novih tesel model Y. Skupaj je bilo letos 1195 registriranih novih električnih vozil, kar pomeni, da je še vedno možnost, da bomo prvič do zdaj zabeležili 2.000 registracij novih 100-odstotno električnih avtomobilov v koledarskem letu.

In še ena zanimivost povezana z julijsko statistiko prodaje novih vozil v Sloveniji. Registrirana sta bila dva nova ferrarija, in sicer F8 tributo in F8 spider.

Ferrari F8 tributo | Avtor: Ferrari Ferrari

Komentarjev 23
  • Boschtjan Zupanchich 08:35 01.september 2022.

    Ja, samo, temu "trendu" NE bo konca , kajti Globalna Kriza BO Samo še Naraščala, vse do te mere, da Nihče več ne bo kupil Nobenega novega avta , in sledil Bo samo "total collapse" , navkljub "ukrepom" ki bodo ...prikaži več Neuspešni, ker žal ne odpravljajo Bistvenih Vzrokov za Globalno Krizo, ki se čedalje hitreje razplamteva po planetu.

  • breacker 17:43 31.avgust 2022.

    Potem se pa dobijo na Bledu, jedo, pijejo in uživajo. Nam pa zatrjujejo, da bo še huje in prej se navadimo, bolje bo. Gamad....

  • lojs 15:35 31.avgust 2022.

    zadnjič je bil tukaj , al pa na drugem portalu članek o povečanem številu registriranih vozil ... 1milj smo imel cca 10 let nazaj, danes že 1,2milj , da ne govorimo o traktorjih in to pri 2 milijona prebivalcev ... ...prikaži več mislim, da so številke zelo visoke, seveda se pa javni promet premalo razvija, tudi tam, kjer bi lahko male vasi bolj obiskali