Slovenija
7409 ogledov

Kako je omejeno trajanje pogodbe za določen čas?

razno 28.09.12. podpis, pogodba, foto: shutterstock Žurnal24 main
Za koliko časa najdlje se lahko sklene pogodba za določen čas in v katerih primerih je delodajalec dejansko upravičen zaposliti delavca le za določen čas.

V naši novi rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Mene pa zanima, za koliko časa najdlje se lahko sklene pogodba za določen čas in v katerih primerih je delodajalec dejansko upravičen zaposliti delavca le za določen čas? Na tem področju se namreč dogajajo precejšnje zlorabe, pogodbe za nedoločen čas pa čedalje bolj postajajo luksuz. 

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Imate prav. Pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas bi morale biti pravilo, medtem ko bi morale biti pogodbe o zaposlitvi za določen čas izjema. Žal v praksi pogosto ni tako.  

Pogodba za določen čas se lahko sicer sklene za največ dve leti. Samo v zakonsko določenih izjemah lahko pogodba za določen čas traja več kot dve leti  vse dokler se delo ne opravi. Praviloma pa delodajalec z delavcem po izteku dveh let ne sme ponovno skleniti nove pogodbe za določen čas, preostane mu le še možnost sklenitve pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.

Sklenitev pogodbe o zaposlitvi za določen čas je sicer dopustna v naslednjih primerih: (1) gre po svoji naravi začasno delo, (2) nadomeščanje začasno odsotnega delavca, (3) začasno povečan obseg dela, (4) tujec z delovnim dovoljenjem za določen čas, (5) poslovodne osebe in prokuristi, (6) vodilni delavci, (7) sezonsko delo, (8) priprave na delo, (9) usposabljanje in izobraževanje za delo, (10) javna dela, (11) ukrepi aktivne politike zaposlovanja, (12) projektno delo, (13) delo zaradi uvajanja novih tehnologij in tehničnih izboljšav, (14) predaja dela, (15) voljeni in imenovani funkcionarji z mandatom, (16) delo v prilagoditvenem obdobju po odločbi organa. 

Kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti lahko določijo tudi druge razloge, zaradi katerih se sme skleniti pogodbo za določen čas. Dolžnost delodajalca je, da v samo pogodbo navede razlog, zaradi katerega se delovno razmerje ne more vzpostaviti za nedoločen čas. Velja pa opozoriti, da lahko manjši delodajalci (kjer je zaposlenih 10 delavcev ali manj) vedno zaposlujejo za določen čas, ne glede na razlog.

Če delodajalec sklene pogodbo za določen čas, brez da bi dejansko obstajal eden izmed zgoraj naštetih razlogov, se po zakonu (avtomatsko, brez dodatnih ukrepov) šteje, da je pogodba sklenjena za nedoločen čas, ne glede na njeno obliko in vsebovan zapis (recimo, da gre za "pogodbo o zaposlitvi za določen čas").

Mag. Boštjan J. Turk

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 09:45 11.junij 2023.

    aja pa še tole.. nagrade za zvestobo, torej za delovno dobo. včasih si jo dobil ko si opravil toliko in toliko let. skupaj ali pa pri zadnjem delodajalcu. danes je samo pri zadnjem delodajalcu.. e pa mi najdite enga ki ...prikaži več lahk dela 40 let pri enem delodajalcu.. MAGNA na primer. OMV.. zavarovalnica Adriatic... kje so te firme ?.. še za to nategujejo delavca.. doddatek za popoldansko delo se dobi če delaš 75% delovnika popoldan. a se ne da določit zdej je popoldan in dobit dodatek ? me kje pa!

  • rd2dmk2 09:42 11.junij 2023.

    sezonsko delo.. kje pa ni sezonskega dela ? ELAN ? divizija smuči del apoleti, divizija kolesa pozimi, turizem morje poleti, smučišča pozimi.. edino pogrebniki in pek bi lahko imeli delo celo leto.. in hecno je da direktor hotela ima zasolsitev ...prikaži več za celo leto, vse kelnarji, sobarice in kuharji pa sam za sezono. in potem imamo kolektivne pokodbe in zakon , ki ni vreden piškavega oreha. zraven pa fleksibilni delovni trg. ja za delavca , direktor pa pride za en dan, pa dobi odpravnino juhu-olala.

  • Avatar NickMason
    NickMason 09:21 11.junij 2023.

    z aneksom pogodbi tik pred potekom se podaljšuje v nedogled,simpl in po zakonu