Slovenija
14 ogledov

Kako je stegoval prste po Merkurju?

Žurnal24 main
Kordež danes zaradi delovanja v Merkurju pod drobnogledom kriminalistov.

65 Merkurjevih menedžerjev se združi v družbi Merfin. Ta v konzorciju z Banko Koper, Savo, Interfinom Naložbe in Euro-Veneto proti koncu leta 2007 prevzame Merkur. Skupaj imajo v lasti 98,44 odstotka podjetja.

Merfin je za nakupe deležev v Merkurju najel kredite, ki jih je zavaroval z delnicami ciljne družbe, kar je bilo takrat še dovoljeno.

Večkrat so poudarili, da za odplačevanje kreditov ne nameravajo izčrpavati Merkurja. Kot je dejal Kordež leta 2007, so se zavzemali za povečevanje vrednosti podjetja, nato pa bi obnavljali posojila z novimi.

Menedžersko prevzemanje se je začelo že nekoliko prej. Junija 2007 Merfin kupi 193.598 delnic Merkurja. Dva meseca kasneje Bine Kordež preko svojega BK Kapitala najame osem milijonov evrov posojila in zanj zastavi nekaj več kot 30-odstotni delež Merfina.

Adijo, mali delničarji
Januarja 2008 so se delničarji Merfina odločili, da iz lastništva Merkurja izrinejo male delničarje, čemur je prikimalo tudi kranjsko okrožno sodišče. Konzorcij je postal stoodstotni lastnik nakelske družbe, Merfin pa je sredi leta 2009 postal večinski lastnik Merkurja.

Iz Merkurja brez odpravnine
Merkur je začel strmo pot navzdol letos. Zaradi slabega poslovanja in dolgov nekateri dobavitelji prekinejo dobavo.

Na začetku novembra se začne postopek prisilne poravnave Merkurja. Le nekaj dni kasneje iz podjetja odide tudi Kordež. Prekinitev delovnega razmerja je sporazumo, odpravnine pa ne dobi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.