Slovenija
3934 ogledov

Po novem: Pohabljanje ženskih spolnih organov in prisilne poroke kaznive

Posilstvo, simbolična fotografija Profimedia
Poslanci Evropskega parlamenta so na zadnji seji sprejeli prvo zakonodajo Unije o boju proti nasilju nad ženskami. Pohabljanja ženskih spolnih organov in prisilne poroke bodo v skladu s pravom Unije kaznivo dejanje, posilstvo pa ne.

Evropska komisija je pred dvema letoma predstavila predlog, ki je predvideval opredelitev posilstva na podlagi odsotnosti privolitve, znan tudi pod izrazom "samo da pomeni da". Tej definiciji so nasprotovale Francija, Nemčija in Madžarska. 

"Vsa druga kazniva dejanja smo opredelili, le tega ne, ker ni bilo dovoljšnje volje držav. Če bi vztrajali pri tem, bi celotna zadeva padla, pomembno pa je, da sploh imamo prvo zakonodajo, ki se z nasiljem nad ženskami ukvarja. Prvi korak je vedno najteže narediti. Ko je narejen prvi korak, ga lahko nadgradiš. Če prvi korak ni narejen, ni mogoče napredovati. To je bila osnovna  dilema, kjer so se tudi organizacije, ki se zavzemajo za ženske pravice, zavzele za to, da ne bi rušile celotne zadevec," razlaga evropski poslanec Milan Brglez (S&D/SD). 

Milan Brglez | Avtor: Anže Petkovšek Milan Brglez, intervju s kandidatom za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek

"Ne mislite, da tega v Sloveniji ni!"

Poleg pohabljanja ženskih spolnih organov in prisilnih porok bo kaznivo dejanje tudi nesoglasna izmenjavo intimnih slik in spletno ustrahovanje. Opredeljane so posebne smernice za kazniva dejanja na spletu, kot sta razkrivanje zasebnih informacij in neželeno prejemanje spolno eksplicitnih vsebin. 

Nova pravila mora potrditi še Svet EU, države članice pa njih bodo začeti izvajati v roku treh let. Za implementacijo nove zakonodaje bo v Sloveniji odgovorno ministrstvo za pravododje, ki ga vodi Andreja Katič. "Ne mislite, da tega v Sloveniji ni!" je Katičeva poudarila v predstavitvi v državnem zboru, preden je prevzela vodenje ministrstva, ko je govorila o obrezovanju ženskih spolnih organov.

Da direktiva o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini ne naslavlja kriminalizacije posilstva, opredeljenega na podlagi odsotnosti privolitve, je v razpravi obžalovala tudi slovenska poslanka Irena Joveva (Renew/GS). Direktivo je kljub temu podprla. "Njeno sprejetje je v času, ko se še vedno soočamo s kratenjem pravic na podlagi spola, tudi z onemogočanjem pravice do splava, ključno," pravi Joveva.

Irena Joveva | Avtor: Anže Petkovšek Irena Joveva, evropska poslanka. Anže Petkovšek

Možnost prijave preko spleta

Države članice bodo morale žrtvam omogočiti boljši dostop do pravnega varstva in zdravstvene oskrbe ter zagotoviti ustrezno raven specializirane zaščite in podpore, kot je prijava kazniva dejanja prek dostopnih in enostavnih kanalov, tudi prek spleta.

sergeja.hadner@styria-media.si

 

Komentarjev 19
 • optimist11 20:20 24.april 2024.

  Gospa Joveva, bo treba iz Bruslja malo v Novomesto in okolico. Ko boste tam naredili red in odpravili dogovorjene poroke se slišimo. Časa imate do volitev v EU parlament.

 • Avatar Pantani2
  Pantani2 19:42 24.april 2024.

  A sem prav prebral,da posilstvo ne bo kaznivo dejanje?,a so vsi na drogah?!!!

 • Grof 18:02 24.april 2024.

  Po vsem, kar se dogaja zadnji dva leti sklepam, da je bil Golob pod prisilo poročen in po dolgih letih prisile se je prepustil zapejati mladi, lepi, visoki svetovljanki, morda bo pa naslednja, mlajša neolikana Sara Žibrat, o kokica mlada, ...prikaži več kako si preoptentna, …..