Slovenija
67 ogledov

Kako najti osebo, ki se je preimenovala?

Maska Profimedias
Kako najti osebo, ki se je preimenovala? Poenostavljeno, zelo težko. Tudi če vam dolguje denar oziroma imate s posameznikom sklenjeno pogodbo.

Pri preverjanju zgodbe o dvomljivih poslih pri kreditiranju smo naleteleli na posameznika, za katerega smo sumili, da se je s podobnimi posli ukvarjal že pred leti, nato pa le preimenoval. Kako torej najti osebo, ki ima v lasti podjetje, ima z vami sklenjeno pogodbo ali vam dolguje denar? Poenostavljeno, sami zelo težko.

Prošnji za preimenovanje je sicer potrebno priložiti potrdilo o nekaznovanosti (izda ga ministrstvo za pravosodje) in potrdilo, da oseba ni v kazenskem postopku (izda ga okrožno sodišče stalnega prebivališča). Če prošnji niso predložena potrdila, jih pridobi upravna enota sama.

Ime je osebni podatek!

Podatki kdo in v kakšno ime se je preimenoval sicer obstajajo in se vodijo v matičnem registru, vendar niso splošno dostopni. Na ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da je osebno ime posameznika namreč njegov osebni podatek.

"Za posredovanje podatka mora biti skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov izkazana konkretna pravna podlaga oziroma podana osebna privolitev posameznika, na katerega se podatki nanašajo," je še dodala predstavnica ministrstva Sabina Langus Boc, ki izpostavlja, da ima posameznik vedno možnost vpogleda v svoje podatke.  

Do konkretne pravne podlage, ki bi vam omogočila vpogled v osebno ime, najlažje pridete preko odvetnika ali sodišča. V skladu z 10. členom Zakona o odvetništvu morda država brezplačno dati odvetniku podatke, ki jih potrebuje pri opravljanju odvetniškega poklica v posamični zadevi, in to v roku 15 dni od dneva, ko prejmejo pisno zahtevo odvetnika. Sodišče pa podatke za namene izvršbe lahko pridobi na podlagi 4. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju.

Kdaj pa, če bi posameznika želeli najti sami?

V primeru sklenjene pisne pogodbe bi bila druga fizična oseba upravičena do posredovanja podatkov o morebitni spremembi osebnega imena druge pogodbene stranke le v primeru, da bi pogodba vsebovala določilo o privolitvi preverjanja morebitne spremembe podatkov.

Komentarjev 1
  • 1slovenka 14:53 24.junij 2016.

    ..preimenuje se lahko samo oseba s čisto preteklostjo....