Slovenija
53 ogledov

Kako od Prešernove hiše do cerkve

Vrba Iztok Golob
Zbor občanov zaradi spora glede dostopa do cerkvice. Lastnikov kmetije nanj ne bo.

Danes popoldne bo v Čopovi hiši v Žirovnici javna predstavitev strokovnih izhodišč, ki naj bi rešila dolgoletni spor glede dostopa do cerkvice svetega Marka. Janez Arko in Tanja Pangerc, lastnika kmetije, po dvorišču katere poteka pot, napovedujeta, da ju na dogodek ne bo.

Žirovniški župan Leopold Pogačar je ob javni predstavitvi zavoda za varstvo kulturne dediščine sklical zbor občanov. "Dostopna pot do cerkvice se tiče vseh prebivalcev Vrbe," je zapisal v vabilu.

"Ignorirali naše vabilo"

Arko in Pangerčeva v pismu javnosti upata, da se bo končno zgodil pozitiven premik, v pojasnilu, zakaj ju na dogodek ne bo, pa dvomita, da si odgovorni rešitev sploh želijo. "Pred mesecem smo predlagali rešitev obstoja Ribčevine z vzpostavitvijo krožne poti med kulturnimi spomeniki v Vrbi. Vabilo so ignorirali vsi vabljeni predstavniki občine, stroke, ministrstva," pravita, prepričana, da ju želijo pod krinko kulturnega interesa poceni pregnati z domačije.

Komentarjev 5
  • krtina 07:50 14.junij 2012.

    Dober dan Križar.Enostransko navijaško poročanje je zavajajoče in neresnično. Če hočeš videti resnico je treba slišati obe plati.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:42 13.junij 2012.

    Ker sta Janez in Tanja,tako dobra ju pelji s seboj domov v Ljubljano in ju daj nagačit,da bosta na ogled največja dobrotnika na Slovenskem?

  • krtina 12:47 13.junij 2012.

    križar.vodenoglavec si v tem primeru ti. Jaz sem iz Ljubljane, pa sem bil v Vrbi z celo družino lani. Sončil sem se dve uri pri cerkvici. Otroci so se igrali do onemoglosti. Nazaj grede sem se srečal z Janezom ...prikaži več in Tanjo. Prisluhnil sem njuni zgodbi, ju slišal in razumel. Povabila sta nas v svojo hišo in nam jo razkazala. Ali veš Križar (in ostala Slovenija) da večina obiskovalcev meni, da lahko kar taca po njunem dvorišču, parkira kjer se jim zljubi in vtikajo nos v vsak vogal njune hiše. Ali veš, da pelje pot do cerkvice čez njuno dvorišče. Ali si predstavljaš življenje, ko ti kar naprej vdirajo v tvojo zasebnost. Skupine otročajev (sam imam tri), ki kričijo, skačejo, tacajo po travi, odmetavajo papirčke in druge smeti... Najbrž ne. Zato ne opletaj. Kakršna sta, ju je naredila okolica. Jaz sem bil prijazen in skromen. In Janez in Tanja sta bila prijazna in gostoljubna.