Slovenija
47118 ogledov

Kako policija obvešča svojce žrtev prometnih nesreč

prometna nesreča prevrnjen avtomobil
1/2
"Še zdaj me muči, da me je policija o prometni nesreči, v kateri je umrl partner, obvestila šele štiri ure po nesreči in da ga nisem mogla videti več dni," pravi bralka.

"To, da ne moreš videti umrlega partnerja, je neprijetno in me še zdaj boli," več kot pol leta po nesreči pravi naša bralka. Čeprav je partner umrl v prometni nesreči, ki se je zgodila v neposredni bližini njunega doma, jo je policija o tem obvestila šele štiri ure po nesreči, njegovega trupla pa ni mogla videti več dni, saj je bila odrejena obdukcija.

O tem naj se sicer odloči vsak sam, a sama bi želela takoj biti na kraju nesreče. "Glede na to, da je bil moj partner nekaj minut po trku še živ, je vsekakor velika razlika, ali bi bila takrat lahko ob njem. To, da je bil v zadnjih trenutkih tam sam, brez ljudi, ki smo ga ljubili, me preganja še danes, kot tudi mojo taščo, tasta in svakinjo,"  pravi. Preverili smo, kako o smrti svojca v nesrečah obvešča policija in ali pokojnega res ni mogoče videti, če je odrejena obdukcija. 

"Svojce običajno obveščajo policisti policijske postaje, ki pokriva območje, kjer žrtev in svojci stanujejo. Če je le mogoče, obvešča svojce vodja policijskega okoliša, ki pozna območje ali kakšen drug, bolj izkušen policist," pravijo na policiji. Čas, kdaj svojce obvestijo, ni in ne more biti vnaprej določen, pravijo, vsekakor pa svojce obvestijo "čimprej, ko so odpravljeni vsi dvomi glede identitete žrtve".

Ključno, da je popolnoma jasno, kdo je umrli

"Najpomembneje pri obveščanju je, da je nedvoumno ugotovljena identiteta umrlega. Identiteta se ugotavlja na podlagi dokumentov, ki so najdeni ob truplu ali v oblačilih, s prepoznavo, nekaj podatkov je mogoče dobiti tudi na podlagi lastništva vozila (če je lastnik tudi voznik). Večkrat so na kraju prometne nesreče ljudje, ki pokojnika in svojce poznajo. Tudi policisti območne policijske postaje lahko poznajo žrtev in svojce," pravijo na policiji, kjer v izjemnih primerih svojce iščejo tudi prek objav v medijih.

Policisti imajo na Policijski akademiji usposabljanje, kako sporočati slabe novice. 

Čas pred obveščanjem svojcev običajno podaljša ugotavljanje identitete žrtve ali pridobivanje podatkov o svojcih, kar je težje tudi v primeru zunajzakonske zveze, ki za razliko od zakonske zveze ni registrirana.

"Poleg tega morajo policisti na kraju prometne nesreče narediti vse, da se zavaruje premoženje in življenje ljudi (da ne pride še do dodatnih žrtev) ter da se zavarujejo dokazi," še opozarjajo na policiji.

Kaj, če svojci pridejo na kraj nesreče?

Imajo svojci, če pridejo na kraj nesreče, pravico, da vidijo truplo in se ga dotaknejo? "Truplu se lahko približajo, vendar je lahko psihično stanje svojca včasih tudi tako hudo, da to ni primerno. Običajno je na kraju tudi zdravnik, ki lahko bolj strokovno oceni psihično stanje svojca. Policisti poskušajo vedno zagotoviti še nekoga od svojcev ali prijateljev, ki je vedno ob svojcu, ki je v nesreči najbolj prizadet (starši, mož, žena)," pojasnjujejo na policiji in dodajjao, da morajo policisti "oceniti, ali svojci potrebujejo zdravniško ali kakšno drugo strokovno pomoč in jo tudi v skladu z zmožnostmi zagotoviti".

Truplo v Ljubljanici  | Avtor: Bralec Bor Bralec Bor

"Ko svojci pridejo na kraj prometne nesreče, morajo policisti delovati taktno in seveda ravnati tako, da pomagajo svojcem, ki so doživeli hudo tragedijo. Narediti morajo čim več, da svojcem olajšajo bolečine, ki jih doživljajo pri tem. Ko so svojci na kraju, je seveda mogoče takoj opraviti tako imenovano prepoznavo in potrditev identitete žrtve. Upoštevati pa je treba, da morajo policisti opraviti nujna opravila, ki jih narekuje ogled kraja prometne nesreče," opozarjajo na policiji.

Kako je v primerih, ko je odrejena obdukcija?

"Vsak primer prošnje za ogled pokojnika pred obdukcijo rešujemo individualno in skušamo s svojci doseči kompromis, sprejemljiv za obe strani," nam je pojasnil predstojnik Inštituta za sodno medicino Jože Balažic. "Na Inštitutu za sodno medicino nimamo na razpolago posebnega prostora za poslovitve, ker je to domena pogrebnih podjetij, kjer je možna poslovitev. V prostoru s hladilnimi komorami in ozkem hodniku v nekaterih primerih omogočimo kratko poslovitev od pokojnika, če razmere to dovoljujejo," pravi Balažic.

Ogleda huje poškodovanih ne dovolijo

V primeru smrti v bolnišnici se lahko svojci od pokojnika poslovijo tam, v primeru sanitarnih obdukcij pa jo izjemoma omogočijo pri njih na inštitutu "v improviziranih pogojih".

"V primerih, kadar gre za huje poškodovana trupla (prometne nesreče, povoženja pod vlakom, ipd.) pa ogleda trupla pred obdukcijo ne dovoljujemo iz razlogov, da je boljše ohraniti pokojnega, kot ga svojci poznajo, ker je ogled izmaličenega ali hudo poškodovanega trupla lahko hud stres za svojca in taka slika ga običajno spremlja celo življenje," je še pojasnil Balažic. 

To je neživljenjsko in hladno, saj smo ga potem vseeno lahko videli

"Ne vem, kako so lahko pravila in državni uslužbenci tako neživljenjski in hladni. Mislim, da je to res stvar, o kateri bi se moral odločiti vsak zase. Zanima me, kaj bi si oni želeli v takem primeru in res jim tega ne privoščim. Argument, da želijo, da bi svojca ohranili takega kot se ga spominjamo, ne vzdrži, saj se po obdukciji vsak lahko odloči, ali ga vseeno želi videti. Glede na to, da je to nekaj dni kasneje, se mi zdi to do svojcev še bolj kruto, saj se obraz spremeni, kot mi je razložil oglednik. Mi smo se odločili, da ga hočemo videti še zadnjič in ni bilo tako grozno, da si ga ne bi želela videti že na kraju nesreče oziroma čimprej. Lahko tudi povem, da me ta slika ne preganja, le prvo noč me je, in da ga imam še vedno v spominu kot zame najlepšega moškega na svetu," pravi bralka. 

V primerih odrejenih obdukcij – predvsem sodnih, je v primeru potrebe po potrditvi identitete lahko izvedena tudi prepoznava po svojcih, za kar poskrbi policija in pripelje svojce na prepoznavo.

Jože Balažic

Obdukcije sicer praviloma opravijo isti dan ali naslednji dan po sprejemu pokojnika na inštitut, če je sprejem v nedeljo ali na praznik pa naslednji delovni dan. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 19:26 19.januar 2018.

    Ni res, da bi se moral vsak odločiti sam zase. V takem primeru je partner v šoku in se ni spodoben realno odločati. Verjemi, če bi ga videla "v razsutem stanju" bi te priganjalo še huje kot sedaj! Zdravniki že ...prikaži več vedo, kdaj dovolijo in kdaj ne. Pa gasilci tudi...kar vprašaj kakšnega... Veliko bolje je, da ljubljenega ohranimo v lepem spominu, ne vsega okrvavljenega, po možnosti brez polovice organov...

  • Tadej 23:31 17.januar 2018.

    Seveda traja, da se popolnoma prepricajo, da ne poklicejo napacnega. Se bi naredli vec skode.