Slovenija
17186 ogledov

Kako se izogniti podražitvam dopolnilnega zavarovanja

vzajemna Boštjan Tacol
Vzajemna je pred dnevi napovedala še zdravstvena zavarovalnica in zavarovalnica AS, a si navadno zavarovalnice pri podražitvah kar hitro sledijo.

Ena od možnosti, da se izognete podražitvam, je plačilo zavarovanja za celo leto vnaprej. Plus je lahko kar občuten prihranek, minus pa, da je treba v enkratnem znesku plačati slabih 400 evrov.

Za večino zavarovancev Vzajemne je za to možnost prepozno. Ker premijo plačujem s trajnikom in se ta plačuje vnaprej, je bila za avgust že plačana, tako da bi lahko letno premijo plačal šele septembra, ko pa bo že v veljavi podražitev in bo zato tudi letna premija višja, so mi pojasnili v klicnem centru Vzajemne. Nova premija bo 415,20 evra, zdaj je letna premija 372,13 evra, kar je 43 evrov manj.

V klicnem centru Triglava so mi zagotovili, da letna premija velja za ves čas, ko je plačana, ne glede na to, če vmes pride do podražitve zavarovanja, višjo premijo pa bo treba v primeru, da pride do podražitve, plačati naslednje leto.

Letna premija pri Triglavu znaša 395,88 evra, novim zavarovancem pa ponujajo 20 evrov na Petrolovi kartici ali bo za 30 evrov za plačilo samoplačniških zdravstvenih ali zobozdravstvenih storitev, če sklenete zavarovanje prek spleta pa še 20 evrov za nakup prek spletne trgovine enaa.com.

Pri AS je v primeru sklenitve prek spleta letna premija 372,24 evra, novim zavarovancem pa v primeru sklenitve prek spleta za tri leta ponujajo 30 evrov na račun, 70 evrov popusta za zavarovanje WIZ avto, 50 evrov vreden bon za Sportino ali 40 evrov popusta za zavarovanje WIZ kuža.

Pri spletni sklenitvi dopolnilnega zavarovanja zavarovalnica WIZ ponuja začetek veljavnosti 1. novembra, Triglav pa šele 1. decembra, kar precej poveča tveganje, da bosta tudi ti dve zavarovalnici do takrat že podražili in bo, ko bo treba plačati letno premijo, ta že višja.

Prednost enkratnega plačila premije za celo leto je še morebitni prihranek pri stroških direktne bremenitve ali celo plačila na okencu. Če vzamemo strošek trajnika 28 centov, je letni prihranek 3,36 evra, če je 40 centov je prihranek 4,80 evra, kdor plačilni nalog plačuje na pošti pa bo na leto prihranil skoraj 12 evrov, kdor pa plačuje na okencu SKB banke pa celo 60 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Mertz 23:52 28.julij 2019.

    Če je Samo 1 milijon po 30 EUR je to, he, he, 30 milijončkov. Kaj je treba še dodati. Morda to, da je Levica grozila z izstopom iz.... Česa že??

  • poki 21:10 27.julij 2019.

    Že deset let vem kdaj zdravnikom se poveča plača nekdo mora to financirat .

  • fiston 15:44 27.julij 2019.

    Mislim, da tukaj nimajo lobijo nič. Do sedaj se je vedno prenašalo storitve iz obveznega na dodatno zavarovanje, nikoli v obratno smer. In potem ministrstvo pravi naj najdejo notranje rezerve, kolikor se spomnim je nazadnje ZZZS imel celo presežek, ki ...prikaži več pa ga ni smel porabiti, ker ni bilo v planu, tako da morajo prej sprejeti nov plan.