Slovenija
86 ogledov

Kako so prisluškovali Ivanu Zidarju?

Ivan Zidar Nik Rovan
Na današnji obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišču je v zadevi Čista lopata pričal Miran Kimovec, ki je na Mobitelu pooblaščen za odgovore na odredbe sodišč. Kimovec je pojasnjeval, kako bi uporaba različnih prisluškovalnih naprav, tako dovoljenih kot nedovoljenih, vplivala na seznam telefonskih klicev nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja.

Miran Kimovec je pojasnil, da so na Mobitelu leta 2007 izvršili odredbo sodišča za izpis telefonskih klicev z mobilnega telefona Ivana Zidarja. Na seznamu so bili, kot je pojasnil, vsi klici, ki so jih zabeležili v Mobitelovem omrežju ter tudi v tujih omrežjih, če je bil uporabnik v tujini.

Na vprašanje obrambe je pojasnil, da na Mobitelu ne beležijo napak pri zapisovanju telefonskih klicev, če je bila povezava vzpostavljena. S tem je Kimovec zavrnil navedbe obrambe, da naj bi zaradi uporabe nedovoljene prisluškovalne naprave imsi catcher prišlo do nepravilnosti pri zapisovanju telefonskih klicev.

Kimovec je pojasnjeval tudi, kako deluje prisluškovalna naprava imsi catcher, katere uporaba v Sloveniji sicer ni dovoljena. Ta naprava naj bi se uporabljala za poslušanje telefonskih pogovorov, vendar pa se mora nahajati v neposredni bližini klicatelja. Obramba je sicer prepričana, da je policija omenjeno napravo uporabila v preiskavi domnevnih nepravilnosti podjetja SCT, zaradi njene uporabe pa je po njihovem mnenju prišlo do neujemanja pri zapisih telefonskih klicev, medtem ko je Kimovec zatrdil, da to ni mogoče.

Neverodostojna priča?

Pri svojem delu se Kimovec sicer nikoli ni dejansko seznanil z omenjeno napravo, zato mu je tudi obramba očitala, da ni dovolj verodostojna priča, da bi pojasnjeval delovanje te naprave. Prav tako so zagovorniki poudarili, da mobilni operater ne more zaznati te prisluškovalne naprave. Zato so sodnemu senatu vnovič predlagali, da določi sodnega izvedenca, ki bi te nejasnosti pojasnil na sodišču.

Eden ali dva mobilnika?

Tožilka Darja Šribar je v nadaljevanju obravnave predstavila zapisnik o preiskavi zaseženih telefonskih aparatov. Dejala je, da iz njega izhaja, da je Zidar v času preiskave uporabljal več telefonskih naprav, čeprav je sam na sodišču večkrat zatrdil, da je uporabljal samo en telefonski aparat.

Zidarjev zagovornik Boštjan Penko je tožilstvo pozval, naj dodatno pojasni, na podlagi katerih podatkov meni, da je Zidar prav v času tajnega opazovanja v oktobru in novembru leta 2007 uporabljal dva mobilna telefona. Tožilka Bojana Podgorelc je odgovorila, da to izhaja iz dejstva, da je bilo na Zidarjevem mobilnem telefonu uporabljenih več SIM-kartic.

Čista lopata se nadaljuje

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

Komentarjev 3
  • privat 18:37 15.februar 2012.

    kaka napaka gospodje??? Kot da je zidar kriv za krajo stoletja?? Dejte ga no...Vse je dogovojeno in zmenjeno...zidar pa bo oproščen ,vse kar so mu zaplenili ,mu bojo vrnili in še odškodnino dali...seveda davkoplačevalski denar!! Ja kriza je...samo za male ljudi!

  • graff 18:20 15.februar 2012.

    Največja napaka je, da je Penko namesto na klopi kot soobtoženi saj je očitno s svojim prehodom na drugo stran naredil ogromno škodo za katero stavim glavo, je bil s strani Zidarja dobro nagrajen. Taki ljudje kot Penko bi morali ...prikaži več izgubit licenco za opravljanje svojega poklica. Biti v takem primeru menjave strani izločeni iz vsake možne oblike vplivanja na potek procesa. In biti preverjeni v smislu koliko podatkov s strani tožilstva so prenesli - z njimi seznanili obtoženca. To kar se dogaja z Penko - Zidar je višek nečesa, kar se ne more zgoditi niti v centru glavne bananas republikas-------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bravo, točno na to znova in znova opozarjam tudi sam, a kot da je dežela slovenska postala dolina Šentlorjanska.Večina sploh ne kapira, kako je mafija na slovenskem obvladala pravosodje, tožilstvo in se zamaskirala pod odvetniško kuto.Res smo banana republika, zato pozive, d

  • vladek 13:48 15.februar 2012.

    Za primer drugima,samo enega kaznujte s 20 let,pa bo mir.Aja,pa še denar naj vrnejo.Še en spisek naredite,katerega bo vodil solatar in njegovi solatarčki.