Slovenija
116 ogledov

Kako so zaposlovali v Sovi

sova BOBO Žurnal24 main
O domnevno spornemu načinu zaposlovanja v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) bo danes razpravljala Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb .

Na domnevno sporno zaposlovanje v agenciji je pred kratkim opozoril Sindikat vladne agencije Slovenije, pa tudi anonimna prijava Komisiji za preprečevanje korupcije.

Izkušnje niso pogoj

Sindikat je tako v dopisu, naslovljenem na nekaj najvišjih predstavnikov v državi, opozoril, da je direktor Sove Damir Črnčec na večino zaradi upokojitev izpraznjenih delovnih mest pripeljal kadre brez ali z malo delovnimi izkušnjami, večina od teh pa naj bi bila zaposlena zaradi pripadnosti "pravi politični opciji". Prav tako naj bi izvedel premestitve štirih izkušenih uslužbencev Sove na drug državni organ - na ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter na Agencijo RS za okolje.

Podobno Črnčecu očita anonimna prijava suma korupcije, naslovljena na Komisijo za preprečevanje korupcije. V ovadbi anonimni prijavitelj navaja, da je vodstvo agencije v letu 2012 zaposlilo okoli 25 novih uslužbencev, z zaposlovanjem pa nadaljuje tudi v letu 2013. "Pri tem pa obstaja velika verjetnost, da pri večini kandidatov niso upoštevali njihove strokovne usposobljenosti, temveč so jih zaposlili predvsem zaradi članstva v SDS," je zapisano v anonimki. Slednja vsebuje tudi začetnice in priimke sedmih domnevno na novo zaposlenih ter njihove funkcije in povezave s SDS. O slednjem sta poročala tudi Mladina in Dnevnik.

V Sovi so 18. januarja v sporočilu za javnost zagotovili, da podatki o zaposlovanju članov SDS ne držijo ter da so podatki o spornem zaposlovanju nepreverjeni in netočni.

Komentarjev 1
  • dragec 08:36 25.januar 2013.

    Pri tem pa obstaja velika verjetnost, da pri večini kandidatov niso upoštevali njihove strokovne usposobljenosti, temveč so jih zaposlili predvsem zaradi članstva v SDS," ALI RES MISLITE, DA TO NE DRŽI. SAM DAMIR NI STROKOVNO NASTAVLJEN, AMPAK PO PARTIJSKI ...prikaži več LINIJI IN PODOBNOSTI!!!