Slovenija
64 ogledov

Kako ste se spopadali s posledicami ujme

Poplave
1/21
Andrej Leban
Oranžni alarm, ki ga je napovedala agencija za okolje, se je izkazal za hudo alarmantnega še posebej za idrijsko, cerkljansko, škofjeloško in osrednjo Slovenijo.

Nočni nalivi s sunki vetra so prebivalce prebudili z grožnjami poplav in plazov. Velik del Slovenije je dan preživel delovno in se spopadal s posledicami ujme. Verjetno gre še posebej omeniti vse gasilce, pripadnike civilne zaščite in vojake, ki so priskočili na pomoč.

Ljubljančanka Štefi je že zjutraj potarnala, da je za njo dolga noč: "Pokonci smo bili že ob pol dveh, smo se borili z vodo. Nikoli nismo imeli poplav, sedaj pa nas je kar naenkrat zalila podtalnica. V pritličju smo imeli 20 centimetrov vode." V Ljubljani je zalivalo tudi vrtce in šole, ponekod so otroke tudi evakuirali.

Hudo je bilo tudi na severo-zahodu, v občini Gorenja vas - Poljane je Sora zalila več stanovanjskih hiš in objektov, neprevozne so bile tudi ceste."Po nekaterih stanovanjih je še vedno tudi do en meter vode. Svoje pa je prispevala tudi podtalnica, ki je udarila v določene prostore. Naselje Hotovlje je bilo praktično odrezano od sveta zaradi močno narasle vode," je zjutraj pojasnil Franci Podobnik iz Prostovoljnega gasilskega društva Poljane. Ponoči je le tam pomagalo okoli 42 prostovoljnih gasilcev s tega območja. Precej težav in nevarnosti pa še vedno povzročajo zemeljski plazovi, čez dan so govorili o najmanj stotih.

Na idrijsko-cerkljanskem območju nočnih intervencij gasilci že zjutraj niso več beležili."Domačini niso šli v službo, čistijo nanošeni material. Prostovoljne gasilce smo več ali manj že poslali s terena, da so šli po službah. Saj veste, kako je danes, vsak se boji," je povedal vodja zaščite in reševanja Bočnik.

Če želite deliti, kako ste se s posledicami ujme spopadali vi, nam to lahko sporočite s pomočjo spodnjega obrazca.

Komentarjev 2
  • Lavdan 19:27 22.oktober 2014.

    Potem bi moral v Zalogu zajeziti Ljubljanico in Savo.

  • sivka 19:19 22.oktober 2014.

    ko bo poplavljalo Štepanjce in Fužince bo tudi Zoki padel