Slovenija
60 ogledov

Kako sva si različna...tudi pri plačah

Lik ženske in moškega Shutterstock
Kaj so glavne razlike med ženskami in moškimi? ženske smo družboslovke, moški tehnični tipi, moški se težje ločijo od mam, ženske živijo dlje ...Poleg vsega tega pa ženske, tudi za enako zahtevno delo, dobijo manjše plačilo, posledično pa seveda tudi nižjo pokojnino.

V lanskem šolskem letu je skoraj polovica mladostnic obiskovala gimnazije, skoraj polovica fantov pa tehniške in druge strokovne programe. Čeprav diplomira več žensk, je pri 25 letih zaposlena vsaka tretja, med moškimi pa vsak drugi. Na drugi strani pa se fantje kasneje osamosvojijo: pri 29-letih jih pri starših živi še 55 odstotkov, kar je vsak drugi. Med ženskami je pri 29-ih letih pri starših še vsaka tretja, torej 36 odstotkov 29 letnic. 

življenska črta | Avtor: SURS SURS

 Ženske poprečno zaslužijo 90 evrov manj

Povprečna mesečna bruto plača žensk je v 2014 znašala 94,7 odstotkov povprečne mesečne bruto plače moških. Ženske imajo torej povprečno za skoraj 90 evrov nižje plače od moških. Razlike med plačami moških in žensk so se od 2009 do 2013 povečevale.

Razlike v višini plač med moškimi in ženskami so v različnih starostnih skupinah različne. S starostjo se povečujejo, največje pa so v starostni skupini 45–54 let. V letu 2014 so bile plače moških v tej starostni skupini povprečno za osem odstokov višje od plač žensk. V vseh glavnih poklicnih skupinah so plače moških višje od plač žensk. Najmanj se razlikujejo plače uradnikov, zakonodajalev, visokih uradnikovin menedžerjev.

Največje razlike med plačami moških in žensk so v poklicnih skupinah, ki so povezane s fizičnimi deli. Najpogostejši poklic med ženskami je bil v 2014 poklic prodajalke, med moškimi poklic voznika.
 

Nižja tudi pokojnina

Ženske povprečno prejemajo tudi za 157 evrov nižjo pokojnino kot enako stari moški. Splošno znano je, da ženske živijo dlje, kot moški. Povprečna starost v 2014 umrlih žensk je bila 80,9 leta, moških pa 72,7 leta (za 8,2 leta nižja). Najpogostejši vzrok smrti v 2014 umrlih starejših oseb je bila pri ženskah srčna odpoved, pri moških pa pljučni rak.
leta življenja | Avtor: SURS SURS
 

Debelih več moških kot žensk

Polovica žensk je hranjenih normalno, moških precej manj, 36 odstotkov. Zanimiv je podatek, da je tako čezmerno hranjenih kot debelih več moških, kot žensk.

Med ženskami je bilo v letu 2014 največ prodajalk, med moškimi pa voznikov. Zelo pogosti poklici med ženskami so bili še tajnica, čistilka, strežnica in gospodinjska pomočnica v uradih in hotelih in vzgojiteljica predšolskih otrok in njihova pomočnica. Med moškimi pa so bili pogosti poklici še kmetovalec, komercialni zastopnik in delavec za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.
telesne značilnosti | Avtor: SURS SURS
Komentarjev 6
  • kapibara 18:47 08.marec 2016.

    Ženske nižjo plačao ?? !! Zato pa imajo VIŠJI količnik izračuna pšenzije..

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:26 08.marec 2016.

    Neumnosti kvasiš. "Uravnilovko" imajo v Skandinavijo pa imajo visoko kvaliteto življenja so top države po sreči. Sam da je pri njih uravnilovka dejansko namenjena državljanom in ne prisklednikom. Sam to je!

  • Tupamaros 16:35 08.marec 2016.

    Vidim, da vas vse muči uravnilovka. Sistem, ki ima najmanjšo razliko med najvišjim in najnižjim dohodkom ne omogoča visoke kvalitete življenja. To so zatohli in gnili sistemi brez perspektive in napretka. No, podobne našem in v S. Koreji.