Slovenija
8 ogledov

Kako ustaviti propad

Aktualni župan na mestu Arga vidi predvsem hotelske kapacitete, zasebnik pa bi n Žurnal24 main
Ideje. Izolski zasebnik Jožef Lorbek išče ideje in sofinancerje za obnovo dela nekdanje tovarne Argo.

Od leta 2004, ko so bili predstavljeni načrti zasebnika o ureditvi 23 tisoč kvadratnih metrov zemljišča na območju nekdanje Drogine tovarne Argo, tedaj vredni kar 12 milijard tolarjev (projekt naj bi sicer financirala Abanka, ki je zdaj lastnica parcele), se ni zgodilo nič.

Zasebni investitor se je umaknil, saj se njegovi načrti (med drugim gradnja 239 počitniških stanovanj) niso ujemali z veljavnimi prostorskimi načrti in med drugim zgradil na Gorenjskem Vodni park Bohinj in ob njem prvi ekohotel v državi.

Nove zamisli
Aktualni župan na mestu Arga vidi predvsem hotelske kapacitete. Zdaj pa so se pojavile nove zamisli o ureditvi propadajočega kompleksa.

Drugi vidijo v tem, da je zemljišče zaščiteno, težavo, za nas pa je to priložnost.
Jožef Lorbek

Jožef Lorbek iz izolskega podjetja Anthron, ki se ukvarja s proizvodnjo športne opreme za alpinizem, jamarstvo in reševanje, želi namreč odkupiti ali najeti spomeniško zaščitene dele nekdanje tovarne. “Kotlovnica je v dokaj dobrem stanju, to bi konservirali. Preostali prostori so prazni, v njih bi lahko bile muzejske dejavnosti, na primer muzej Parenzane, ribištva in Rexa. Osebno pa bi se zavzel za muzej orožja, saj ima moj brat v Kanadi veliko zbirko, ki zajema najmanj sto let zgodovine orožja. Del bi se morali lotiti čim prej, saj je zdaj spomin na dejavnosti, ki so se izvajale tam, še živ,” dodaja.

Od kod bi črpal začetni kapital za podvig? “Zadevo sem omenil številnim poslovnežem, ki so bili zainteresirani, lahko bi pa vzeli tudi banko za partnerja, odprti smo za ideje in oblike sodelovanja,” pove Lorbek.

“Ne nasprotujemo nobeni zamisli potencialnih kupcev zemljišča, ne zavzemamo pa posebnih stališč do takih predlogov,” pa morebitno sodelovanje z njim komentira Abanka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.