Slovenija
19173 ogledov

Arso pojasnjuje, kako verjetno je, da tudi nas doseže polarni mraz

Chicago
Območja v ZDA, ki ležijo južneje od nas, je zajel hud mraz s temperaturami do -40 stopinj Celzija.

Agencija za okolje na svoji Facebook strani napoveduje, da bo vremensko dogajanje na severni polobli bo v naslednjih dneh zelo pestro. 

Hladneje bo kot na severnem tečaju

"Običajno se najhladnejša zračna masa zadržuje nad ali v bližini polarnega kroga, tokrat pa bo izredno mrzel zrak pljusknil daleč proti jugu severne Amerike in na območje vzhodno od Urala," pišejo pri Argenciji za okolje. "Povprečna temperatura zraka bo kakšen dan ali dva marsikje na severu ZDA in jugu Kanade hladnejša kot nad severnim tečajem."

Še precej manj mrzlo, že skorajda toplo, bo po napovedih Arsa nad Aljasko in skrajnim severom Atlantika, kjer bo tudi več kot 10 stopinj Celzija topleje kot običajno. 

Drugače bo nad večjim delom Evrope, kjer temperaturni odkloni ne bodo posebej veliki.

"Največ ljudi bo zagotovo zanimal mraz, ki se obeta zelo poseljenemu osrednjemu delu severa ZDA in obmejnim območjem Kanade," razlagajo pri Arsu. "Danes bo od severa iznad Kanade prodrl izredno hladen zrak, s temperaturo do -40 °C na 1300 metrih nadmorske višine. Po nižinah se bo čez dan ob vetru ohladilo na okoli -20 do -30 stopinj Celzija, najhladnejša pa bo noč na sredo ali četrtek."

Za Chicago za danes napovedujejo najnižjo temperaturo -31 stopinj Celzija. "Običajno je konec januarja v Čikagu dnevna najnižja temperatura -8 in najvišja 0 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu, kar pomeni, da so napovedane temperature za -20 stopinj nižje od povprečja. 

V večjem delu Evrope tak mraz ni mogoč

Razlagajo, da v večjem delu Evrope tako hud mraz ni mogoč, saj nas pred takšnimi prodori varuje Atlantski ocean, ki je daleč proti severu nezamrznjen. 

Pri vremenskem portalu Neurje.si razlagajo, da so tako izraziti prodori polarnega zraka, s temperaturami okrog -40 stopinj Celzija za razliko od Severne Amerike na območju srednje Evrope nemogoči, saj imamo severno od Norveške nezaledenel Norveško in Barentsovo morje, nad katerimi se polarne zračne mase hitro ogrejejo, še prede dosežejo Evropo.

"Topel severnoatlantski morski tok preprečuje, da bi morja severno od Evrope zamrznila," pravijo pri Neurje.si. "To so namreč morja, kjer se arktični ledeni pokrov proti jugu najhitreje konča oz. najbolj severna (in tudi edina) morja znotraj polarnega kroga, ki pozimi (glede na dolgoletno povprečje) niso zamrznjena."

Ledena morja ohranjajo mraz

Nasprotno so morja severno od ameriške celine pozimi pokrita z ledom, kar ustvarja in ohranja izjemno mrzle zračne mase nad temi območji. "Te lahko zaradi uravnanega sveta brez gorovij in višjih hribovij na obsežnih območjih Kanade in ZDA dosežejo tudi nižje geografske širine," pišejo pri Neurje.si.

Meteorologi iz Arsa razlagajo, da pride najhladnejši zrak nad naše kraje oziroma srednjo Evropo običajno iznad Rusije, a je hitrost dotekanja bistveno manjša kot sedaj nad ZDA, zato se zračna masa na poti do nas že občutno segreje. "Tako je izredno redko na višini 1300 metrov pri nas pod -20 stopinj Celzija," še pojasnjujejo pri Arso. "To se zgodi nekajkrat na stoletje, čeprav so naši kraji severneje od severa ZDA. Chicago je denimo na geografski širini Rima."

Hud mraz nad osrednjim delom severne Amerike bo sicer bolj kratke sape, saj se bo že v soboto v Chicahu ogrelo nad ničlo.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.