Slovenija
15649 ogledov

Kako visoka bo snežna odeja in kje v nižinah bo sneg?

Sneg
Z novo snežno pošiljko se bomo približali najbolj snežnim zimam v gorah.

Agencija za okolje na svoji Facebook strani piše, da je letošnji december padavinsko zelo bogat. "Po nižinah je prevladoval dež, v gorah pa se je snežna odeja močno odebelila," pišejo pri Arso. "Na Kredarici je bilo v sredo zjutraj 295, na Voglu pa 150 centimetrov snega."

Z novo snežno pošiljko, predvsem v Julijskih Alpah pričakujejo od 0,5 do 1 metra novega snega, se bomo približali najbolj sneženim zimam v gorah. Na Kredarici bomo verjetno zaostali le za zimo 2010, ko je bilo ob koncu decembra 380 cm snega. Zaradi velike količine novozapadlega snega se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Ponovno bodo narasle reke

Po nižinah je zgodba nekoliko drugačna. "Meja sneženja bo v sredo na višini od 900 do 1300 m, zato bodo ponovno narasle reke," napovedujejo pri Arso. "Kolegi hidrologi največji porast pričakujejo na rekah južne Slovenije, ki se bodo predvidoma razlivale na območju vsakoletnih poplav. V prihodnjih dneh se bodo gladine vode na ojezerjenih poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa ponovno povečale."

Sneg Kaj nas čaka? Slovenija Padavine, snežilo bo do nižin! Zimsko jutro Vreme Slovenija Prihaja sprememba vremena, takšno bo silvestrovo

V četrtek zjutraj bo ob jutranji plimi morje poplavilo najnižje dele obale. 

Hidrološko opozorilo | Avtor: Arso Arso

Debelejša snežna odeja na jugu države

Po vsej državi bo obilneje deževalo predvsem v sredo zvečer in v noči na četrtek. "Ob tem bo pihal okrepljen južni do jugozahodni veter," napovedujejo pri Arso. "Prek Slovenije se bosta v četrtek pomaknili dve hladni fronti. Prva bo ponoči prinesla okrepljen dež, druga pa bo zaradi dotoka hladnejšega zraka prinesla sneg vse tja do nižin. Padavine bodo v četrtek dopoldne oslabele in se popoldne predvsem na jugu znova okrepile. Po nižinah bo lahko pobelilo, debelejšo snežno odejo pričakujemo na jugu države."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.