Slovenija
18 ogledov

Kakor sredi jezera

Irena Beovič kaže rob, ki ga je za seboj pustila poplavna voda. V najnižjem delu Žurnal24 main
Poplave. Družina Beovič med najbolj prizadetimi ob sobotnih poplavah.

“Katastrofa,” je sobotne poplave v Žireh komentirala Irena Beovič. Njena hiša v Starih Žireh je na poplavnem območju med najbolj izpostavljenimi, zato ni presenetljivo, da je tudi med tistimi, ki so utrpele največ škode.

Kot jezero
Družina Beovič je že v petek popoldne slutila, da jih čaka nemirna noč. “Nisem pa pričakovala, da bo tako kritično,” je dejala Beovičeva. Nekaj po polnoči sta z možem legla k počitku, sin pa je dežural, toda kmalu so prišli gasilci, saj je okolico in spodnje prostore hiše zalila 
voda.

“Videti je bilo kot jezero, kar raslo je in raslo,” je opisala in priznala, da so se ji zaradi negotovosti tresle roke. Hiše jim vseeno ni bilo treba zapustiti. Ko se je voda v soboto čez dan začela umikati, je začutila olajšanje, negotovost pa ni povsem minila. Gasilci so bili pri njih tudi v noči na nedeljo.

Škoda še ni znana
“Kolikšna je škoda, še ne vemo. Do vsega še niti prišli nismo,” je včeraj dopoldne dejala Beovičeva. Voda jim je med drugim uničila ozimnico, poljščine, pa denimo okrog tri tone briketov za zimsko ogrevanje. Boji se tudi, kako bo s stroji. Je pa vesela, da so rešili ovce in zajce. “Ko je voda narasla, so male ovčice stale na paletah, tako da se niti zmočile niso,” se se je zasmejala.

Regulacija Sore
Podobne poplave so bile morda pred 30 leti, se je spominjala. “Takrat je bilo huje,” je povedala in dodala, da je bila medtem Sora regulirana. “Če ne bi bila, bi imeli v petek vodo do stropa,” je prepričana, meni pa tudi, da za zavarovanje hiše v prihodnje ni prav veliko storiti. Terena, na katerem stoji, se dvigniti ne da, bivalne prostore pa so že prilagodili tako, da jih voda ne doseže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.