Slovenija
16 ogledov

Kakovostna, a potrebuje klor

pitna voda Mojca Vukovič
Pitna voda. Zupanc s komunale zatrjuje, da klor v teh količinah ni škodljiv.

“Namesto čiste, bistre pijemo zelo klorirano vodo, čeprav smo tik pod gorami z novim vodovodom,” je opozoril bralec Žurnala24. Sebastijan Zupanc, direktor tržiške komunale, je kloriranje potrdil, a poudaril, da ni pretirano.

“Inšpektorat nas je stisnil”

Zupanc je dejal, da so kloriranje začeli po jesenski epidemiji črevesnih obolenj in velja do nadaljnjega. “Voda je sicer kakovostna, vendar nas je inšpektorat precej stisnil,” je bil slikovit. Kloriranja sicer ne izvajajo v celotnem omrežju, ampak v treh od osmih sistemov, kjer je tveganje za onesnaženje vode največje, je razložil Zupanc, strah pa se mu zdi odveč: “Gre za majhne količine, ki niso problematične za zdravje. Več kot pol Slovenije pije klorirano vodo, pa zato ne zboli nihče.”

Župan: Podivjana družba

Župan Borut Sajovic je ob tem dejal, da so za zdravje precej škodljivejše nekatere gazirane pijače. “Postali smo podivjana družba. Na neko informacijo se odzovemo čustveno, čredno, iracionalno, nihče pa ne premisli, ali sploh drži,” je bil kritičen. V Tržiču sicer kot alternativo kloriranju uvajajo ultrafiltracijo. “Žegnani studenec, največji vir, je v poskusnem obratovanju. Razmišljamo, da bi jo namestili tudi v Podljubelju,” je sklenil Sajovic.

Največja težava deponija

V Tržiču še vedno čakajo na rešitev spora na upravnem sodišču glede okoljevarstvenega dovoljenja za deponijo Kovor. “To je v tem trenutku največja težava. Radi bi pridobili okoljevarstveno dovoljenje za večji obseg odpadkov, da bi jih vozili tudi iz drugih občin. Vsak mesec ima občina na ta račun za 200 tisoč evrov škode,” je povedal Zupanc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.