Slovenija
62 ogledov

Kakovostno bivanje

Sosesko s tremi bloki poleg gasilskega doma v Trebnjem so poimenovali Levji dvor Žurnal24 main
Med projekti, ki vključujejo gradnjo stanovanjskih blokov, je zeleno luč dobil le projekt Levji dvorec.

Trenutno gradijo novo stanovanjsko sosesko, imenovano Levji dvorec, v kateri bodo trije bloki s 56 stanovanji. Pred kratkim so na občini zainteresirani javnosti predstavili projekt Rimski dvori, v sklopu katerega naj bi zgradili tri večstanovanjske stavbe s 55 stanovanji. Prostorski načrt za ureditev Pavlinovega hriba pa se je trenutno ustavil.

 
 

Temeljno vprašanje Trebjega je, ali hočemo biti splano naselje slovenske prestolnice ali pa se hočemo razvijati v živahno podeželsko mesto.

Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje

 
"V Trebnjem vlada odpor proti priseljevanju ljudi," meni tamkajšnji župan Alojzij Kastelic. Po njegovih navedbah tako včasih v občinskem svetu nastajajo nasprotovanja hitrejšemu razvoju kraja. "Takšen primer imamo zdaj pri projektu Rimski dvori," je izpostavil in dodal, da upa, da bodo svetniki z nasprotovanjem odnehali. "Temeljno vprašanje Trebnjega je, ali hočemo biti spalno naselje slovenske prestolnice ali se hočemo razvijati v živahno podeželsko mesto," je pojasnil. Če si Trebanjci želijo zadnje, potem morajo po županovem mnenju pristati tudi na to, da bo v njihovem prostoru čez desetletje živelo med deset in dvajset tisoč ljudi. Kot še dodaja, je faktor poseljenosti na takšnih področjih 0,3, "mi pa dosegamo kvečjemu 0,9. Se pravi, da smo še daleč od standarda gostote poseljenosti," je še izpostavil.

Najprej ureditev okolice

V začetku leta so javnosti razgrnili predlog prostorskega načrta za ureditev Pavlinovega hriba, ki je del ureditvenega območja mestnega središča. Trenutno zadeve stojijo, saj stanovalci že zgrajenih blokov nasprotujejo gradnji, je pojasnil Kastelic: "Najprej želijo ureditev zemljišča okoli blokov in s tem se strinjam." Hkrati pa opozarja, da je s tem projektom povezana tudi prenova Gubčeve ceste, ki vodi skozi središče Trebnjega, zato se bo tudi ta zavlekla.
 

Stanovanjske soseske

Levji dvorec. V treh blokih bo 56 stanovanj. Stanovanjske površine bodo zavzemale tri tisoč kvadratnih metrov, na približno 2.500 kvadratnih metrov pa bodo garaže. Rimski dvori. V treh poslopjih naj bi bilo 50 stanovanj, predvidevajo tudi 99 parkirnih prostorov. Pavlinov hrib. V stavbah naj bi bilo okoli 60 stanovanj, poskrbeli naj bi tudi za 200 pakirnih prostorov in parkirno hišo z 92 parkirnimi prostori.

Poskrbeti za druge stvari
Predsednik Krajevne skupnosti Trebnje Peter Agnič pravi, da je še vedno veliko povpraševanja po stanovanjih. "Vendar nas bolj skrbi to, da se gradijo stanovanja, ni pa poskrbljeno za druge stvari, ki pridejo zraven, ko se poveča število prebivalcev. S tem mislim na premajhno šolo in vrtec, na premalo parkov in igrišč, ni dobre avtobusne postaje, nimamo kulturnega doma in športne dvorane," je izpostavil. Tako jih skrbi, da gre vse samo v razvoj, želijo pa si, da bi lahko sedanjim in novim prebivalcem Trebnjega omogočili kakovostno življenje. "Otroci se ne morejo rekreirati in potem zapadejo v mamila in podobne stvari," je še dodal.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.