Slovenija
8 ogledov

Kakšna je odgovornost politike?

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Poslanci Združene levice pri uvedbi parlamentarne preiskave glede projekta Teš 6 pričakujejo podporo NSi, DeSUS, SMC in ZaAB. Ali bo svoje podpise pridala tudi SD, še ni znano.

Postopek zbiranja podpisov poslancev za uvedbo parlamentarne preiskave o odgovornosti politike pri Tešu 6, ki ga vodi Združena levica (ZL), bo formalno stekel prihodnji teden. ZL se je o tem s poslanci pogovarjala že ta teden in kot pravijo, zaenkrat "kaže dobro". Za uvedbo preiskave mora podpise prispevati tretjina poslancev, torej 30.

Za uvedbo preiskave se je zavzela stranka TRS, ki je del ZL. Predsednik TRS Matjaž Hanžek je na novinarski konferenci v začetku tedna ocenil, da bi lahko zbrali dovolj podpisov.

Računajo na podpise NSi, DeSUS, SMC in ZaAB

ZL ima šest poslancev, računajo pa še na podpise poslancev NSi, DeSUS, SMC in ZaAB. Poslanec ZaAB Jani Möderndorfer je nedavno predsedniku vlade Miru Cerarju podal poslansko pobudo za podporo odreditvi parlamentarne preiskave v zadevi Teš 6.

V ZL pa so nekoliko zadržani glede prispevanja podpisov SD, a jih z optimizmom navdaja, da sta Dejan Židan in Matevž Frangež, ki sta zdaj kmetijski minister in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ob glasovanju o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke Termoelektrarni Šoštanj (Teš) takrat kot poslanca glasovala proti temu.

Projekt izgradnje Teša 6 po Hanžkovih besedah ni le "problem korupcije, temveč tudi širši, od spoštovanja pravne države do vpletanja in prepletanja politike". Če ne bodo dobili dovolj podpisov, bodo videli, "koliko veljata pravna država in preganjanje korupcije", je dodal.

Skupna škoda skoraj 285 milijonov evrov

Teš 6 že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti. Tako je projekt pod drobnogled vzela tudi policija, nedavno se je končal del preiskav. Kriminalistična preiskava se je v delu, povezanem s finančnimi tokovi, ki so končali pri dobavitelju glavne tehnološke opreme Alstomu, končala.

Skupna škoda, ki so jo v preiskavi sumov nepravilnosti pri poslovanju Teša v tem delu ugotovili kriminalisti, znaša skoraj 285 milijonov evrov. Toliko namreč znaša premoženjska korist, ki jo je pridobil Alstom. Kriminalisti so v tem delu podali kazenske ovadbe zoper deset fizičnih oseb, med temi so štirje odgovorni iz Teša, dve osebi pa sta iz tujine.

Preiskava medtem še vedno poteka pri drugih nepravilnostih, pod drobnogledom so finančni tokovi v drugih smereh. Slovenski kriminalisti pri preiskavi sodelujejo z varnostnimi organi iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Nemčije, Švice in Francije.

Teš 6, zdaj vreden 1,428 milijarde evrov, so septembra vključili v elektro-energetsko omrežje. Preizkusno obdobje bo po časovnici, ki so si jo zadali v Šoštanju, trajalo do 26. junija prihodnje leto, pred tem je spomladi predviden tehnični pregled. Zatem je predvidena pridobitev obratovalnega dovoljenja. Po 26. juniju 2015 se bo začelo enoletno obratovanje v garancijski dobi, a je to po pojasnilih Teša že redno obratovanje.

Komentarjev 1
  • mirko 23:42 01.november 2014.

    Janša je kriv, ker je na nedoločenem kraju, ob nedoločenem času, sprejel nedoločeno višino podkupnine od Alstoma. Ferlincu in Masleši se že cedijo sline.