Slovenija
18 ogledov

Kakšne podnebne spremembe neki

V Sloveniji dihamo zrak, ki ne ustreza standardom kakovosti EU. Žurnal24 main
V New Yorku te dni poteka zborovanje znanstvenikov in lobistov, ki ali ne priznavajo podnebnih sprememb ali se jim te spremembe ne zdijo problematične.

Čeravno postajajo podnebne spremembe z vsemi svojimi negativnimi posledicami prvovrstna tematika na srečanjih svetovnih državnikov, pa ima o njih marsikateri politik, znastvenik, ali gospodarstvenik še vedno dvome. Vsi ti skeptiki so se zbrali v New Yorku na kongresu, ki ga organizira "Heartland institutte", znastvena fundacija, ki želi po lastnih navedbah "prispevati k reševanju globalnih političnih in socialnih problematik tako, da bi uveljavili rešitve na podlagi tržnega gospodarstva".

Pomisleki "ekoskeptikov"
Na kongresu bo možno prisluhniti referatom z naslovi kot so na primer: "Klimatske spremembe niso vzrok za zaskrbljenost", "Naravni vzroki klimatskih sprememb", "Prizadevanja za preprečevanje podnebnih sprememb omejujejo človekove pravice" ali "Oceani, ne toplogredni plini, uravnavnavajo podnebje". Med predavatelji bo tudi Vaclav Klaus, predsednik Češke, ki bo v svojem referatu izpodbijal tezo o krivdi ogljikovega dioksida za podnebne spremembe.

Zanimivo je, da bo organizator vsakemu znastveniku, ki bo na kongresu aktivno nastopil, izplačal honorar v višini 1000 USD in mu pokril stroške nastanitve. Takšni honorarji so v znanstvenem svetu sicer precej nenavadni. Nagade za predavatelje je organizatorju sponzoriral verjetno kakšen lobist, tako kot mu je pred tem tobačna industrija financirala izdelavo strokovnih ekspertiz, ki so minimalizirala negativne posledice kajenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.