Slovenija
28 ogledov

Kakšne reforme nas čakajo?

senko pličanič Benjamin Kovač
V Državnem zboru bodo danes med drugim obravnavali predlog nacionalnega reformnega programa za leti 2012 in 2013. Vlada v programu daje prednost ukrepom za stabilizacijo javnih financ, ukrepe za odpravo posojilnega krča, dokapitalizacijo bank in podobno.

Odbor za finance in monetarno politiko se je danes seznanil s predlogom nacionalnega reformnega programa za leti 2012 in 2013, ki ga mora Slovenija Evropski komisiji poslati do 13. aprila. Člani odbora so vladi predlagali, naj preuči predloge z današnje razprave in program ustrezno dopolni.

Nacionalni reformni program navaja ukrepe, ki jih bo Slovenija sprejela za uresničitev ciljev iz nove razvojne strategije EU - Evropa 2020. Poudarek je na ukrepih za stabilizacijo javnih financ ter predvidenemu znižanju davčnih bremen za gospodarstvo in poenostavitvam davčnega postopka, je povzel državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič.

Koalicijski poslanci so predlog programa pozdravil, opozicijski poslanci so opozorili, da je program premalo konkreten in da ni konsistenten. Alenka Bratušek (Pozitivna Slovenija) je ocenila, da dokument ni usklajen s predlaganimi vladnimi varčevalnimi ukrepi.

Živkovič je pojasnil, da je to "dokument, ki se še dopolnjuje" in da vanj niso mogli zapisati vseh številk, saj o varčevalnih ukrepih potekajo pogajanja s socialnimi partnerji in bi si s tem spodkopali pogajalsko moč. "Ko bodo ukrepi in rebalans proračuna sprejeti, bodo tudi ti dokumenti usklajeni," je dodal. Obljubil je, da bodo pripombe članov odbora proučili in pojasnil, da večina ukrepov prinaša učinke z zamikom.

Opozicija: krivec je Virantova plačna reforma

Medtem ko je koalicija opozorila, da se je število zaposlenih v tem obdobju v javnem sektorju zvišalo, v zasebnem pa znatno znižalo, ter da so se bruto plače v javnem sektorju dvignile za 21 odstotkov, v zasebnem pa padle za 1,5 odstotka, je opozicija opozarjala na razloge za to. Po njihovem mnenju je glavni krivec temu t.i. Virantova plačna reforma s konca leta 2008, ki se je, kot so ocenili, odvila prehitro in premalo premišljeno.

Komentarjev 3
  • Mateja Horvat 16:27 04.april 2012.

    vzeti tistemu ki dela -da nekdo lahko brez dela dobi 8000e in več .....to ni poštenoss.. ja nam ko imam že tako malo bodo vzeli 10% ....njemu se to ne bo poznalo meni pa .....pa kaj sploh delajo za 8000 ...prikaži več e ....jaz celi mesec delam za 800 e pa moram 3 člansko družino s položnicami in hrano gor držat cel mesec ......eh to ti je naša država ...pa če voliš al ne ker je tak al tak isto sr.......

  • Pepi 14:25 04.april 2012.

    No in zdaj naj ta "pametna vlada"sprejme zakon,ki bo trgovcem omejil marže z 300 in več%Na100-150 %,in bo,samo to so pobožne želje,sej nimajo jajc kej tazga nardit

  • mia 11:21 04.april 2012.

    je vlada javni sektor? bodo znižali plače tudi pri sebi?