Slovenija
687 ogledov

Kakšno potezo bo povlekla vlada?

Otrok z denarjem Profimedia
Na pogajanjih s sindikati javnega sektorja je tokrat na potezi vladna stran.

Danes se bodo nadaljevala pogajanja med predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja. Vladna stran bo predvidoma odgovorila na predloga, ki sta ju pred tednom dni podali sindikalni pogajalski skupini. A ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je sindikate že pozvala, da omejijo svoja pričakovanja.

Kot je pred tednom dni pojasnila ministrica Ajanović Hovnik, je vladna stran sindikatom ponudila, da za plače namenijo znesek v višini celotne letošnje inflacije, kar v primeru desetodstotne inflacije pomeni 580 milijonov evrov. Od tega bi 60 odstotkov namenili za uskladitev vrednosti plačnih razredov in 40 odstotkov za usklajevanje nastalih plačnih nesorazmerij zaradi parcialnih posegov v plačni sistem. Za vse javne uslužbence pa bi se vrednost plačnih razredov za štiri odstotke dvignila s 1. septembrom.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so predlagali, da uskladitev vrednosti plačnih razredov s 1. septembrom ne bi bila štiriodstotna, ampak šestodstotna. Hkrati pa so opozorili, da so se plačna razmerja v zadnjih letih dramatično povečevala in da so sredstva, ki jih je vlada predvidela za ta namen, prenizka.

Po predlogu druge pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, bi javnim uslužbencem, ki od leta 2018 niso bili deležni plačnih dvigov, plače povišali za tri plačne razrede, za tri plačne razrede bi se razširila tudi plačna lestvica in dvignil plačni strop, ki ga je mogoče doseči z napredovanjem. Pri tem se v tej skupini strinjajo, da bi dvig za en plačni razred, kar pomeni približno štiriodstoten dvig plač, izplačali s 1. septembrom. Dvig za nadaljnja dva plačna razreda pa bi sledil s 1. januarjem 2023. Morebitna razlika do dejanske inflacije bi bila nato poračunana z uskladitvijo vrednosti plačnih razredov, podali pa so tudi predlog formule za usklajevanje vrednosti plačnih razredov v prihodnje.

Ministrica Ajanović Hovnik je sicer ob predlogih sindikatov pred tednom dni ocenila, da bodo dogovor težko sklenili kmalu. Izpostavila je, da doslej še nobena vlada ni dala na mizo za javni sektor toliko, kot predvideva njihov predlog. A povišanje, ki bi bilo višje od vrednosti letošnje inflacije, v tem trenutku ni realno, sploh v luči aktualnih razmer. Sindikate pa je pozvala, da so v svojih zahtevah realni in pogledajo tudi širše družbeno dogajanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.