Slovenija
12143 ogledov

Takšno vreme nas čaka v drugi polovici maja

Nevihtno nebo
Ledeni možje prinašajo dež, Zofka pa bo verjetno najhladnejši majski dan.

"Letos ledeni možje prinašajo dež, Zofka pa bo verjetno najhladnejši majski dan s popoldansko temperaturo pod 20 stopinj," je na Twitterju objavila Agencija za okolje. 

Ledenim možem, sv. Pankraciju, Servaciju in Bonifaciju, ki godujejo od 12. do 14. maja, so v preteklosti pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob prodoru polarne zračne mase lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sv. Zofija in ker je v preteklosti na ta dan večkrat deževalo, so ji po ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka. 

Jutri popoldne pod 20 stopinj

Kot kaže, bo mokra tudi letos, predvsem pa bo hladnejša, kot smo bili vajeni pretekle dni. Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno oblačno vreme, občasno bo deževalo, lahko tudi zagrmi. "Dež bo najbolj izdaten na severovzhodu države," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija. 

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Ponoči bodo padavine oslabele in marsikje tudi ponehale. "Na zahodu bo pretežno oblačno, drugod pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo," napovedujejo pri Arsu. "V zahodni Sloveniji bo občasno deževalo, drugod bodo predvsem sredi dneva in popoldne nastajale krajevne plohe. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, najvišje dnevne od 14 do 19 stopinj Celzija."

V sredo in četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe. Ponekod bo pihal bo jugozahodni veter.

Še naprej nestabilno

"Nad srednjo in južno Evropo bo območje enakomernega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Ozračje nad nami bo nestabilno."

Nadaljevalo se bo spremenljivo vreme. "Pričakujemo nekaj sončnega vremena, vsak dan pa bodo možne krajevne plohe, ob koncu tedna tudi nevihte," še pišejo pri Arsu. "Postopno bo nekoliko topleje."

Svet Accuweather: Čaka nas ekstremna pomlad

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved napoveduje, da se bo v drugi polovici maja nadaljevalo dinamično vreme, kakršnemu smo bili priča v prvi polovici meseca.

Finska topla, hladno na zahodu Evrope

"Anticiklon je daleč na severu Evrope kamor je prodrl zelo topel zrak, recimo v finskemu Rovaniemi-ju že nekaj dni precej toplo vreme, v soboto se je segrelo vse do 23,4 stopinj Celzija," pišejo pri Ciklon.si. "V Skandinaviji je precej toplo vreme, medtem ko je zahodno Evropo zajela hladna fronta, ki prinaša ohladitev in dež, tam je komaj malo čez 10 stopinj Celzija. Hladen zrak bo postopno nadaljeval svojo pot skupaj z vremensko fronto proti Sredozemlju in nas od juga dosegel danes popoldne."

In kaj nam prinaša zadnja dekada? Po napovedih portala si lahko obetamo precej padavin, relativno nizka pa bo tudi meja sneženja. "Še naprej bo anticiklon vztrajal nad Skandinavijo in se delno razširil tudi do nas, vendar se kaj hitro lahko prikrade novo višinsko jedro in nestanovitno vreme se lahko nadaljuje še naprej," pišejo pri Ciklon.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.