Slovenija
32 ogledov

Kam gre denar iz bank?

grafika kam gre denar iz bank Žurnal24 main
Znižanje. Konec oktobra so imela gospodinjstva v bankah 211 milijonov manj kot na začetku leta

Odlivi vlog gospodinjstev iz bank so že tretji mesec zapored visoki, je v novembrskem Ekonomskem ogledalu opozoril Urad za makroekonomske analize in razvoj. V bankah je bilo po podatkih Banke Slovenije v začetku novembra 211 milijonov evrov manj, kot jih je bilo na začetku leta, in kar 336 milijonov evrov manj, kot jih je bilo v začetku avgusta.

Se je denar prelil v potrošnjo, so ga ljudje dvignili, da bi bili upravičeni do socialnih transferjev, ali so ga naložili kam drugam? "V potrošnjo verjetno ne, saj bi se to poznalo v rasti BDP, razen če močno raste siva ekonomija," ocenjuje Kruno Abramovič, predsednik uprave NLB Skladov. "Glede na to, da so trendi tudi pri drugih finančnih naložbah, denimo naložbenih zavarovanjih ali vzajemnih skladih, podobni, verjetno pomemben del umaknjenih depozitov konča 'v nogavici' ali bankah v tujini," dodaja Abramovič. Iz vzajemnih skladov je bilo letos na primer že neto 70 milijonov evrov izplačil, edina meseca, ko je bilo več vplačil kot izplačil, pa sta bila februar in julij. Na Banki Slovenije pravijo, da na depozite zelo vplivata visoka nezaposlenost in strah pred izgubo službe. "Ravno tako ni mogoče izključiti vpliva nove socialne zakonodaje na dvige vlog gospodinjstev, vendar pa je z razpoložljivimi informacijami nemogoče nedvoumno potrditi ali oceniti njegovo velikost," dodajajo na BS.

Abramovič opozarja, da se niža tudi pričakovana donosnost depozitnega varčevanja zaradi nižanja obrestnih mer in hkrati zaradi višje obdavčitve obresti. Ta se prihodnje leto z 20 odstotkov zviša na 25.

Več dobička?

Na Umarju ocenjujejo, da bi "nadaljevanje odlivov vlog gospodinjstev še okrepilo pritisk na likvidnost bančnega sistema. Posledično bi banke še bolj občutno omejevale lastne naložbe in s tem kreditno aktivnost." V BS izpostavljajo, da so se vloge gospodinjstev zmanjševale počasneje, kot se je bilančna vsota (vsa dana posojila) bank. Dodajajo, da se banke zmanjšanju vlog lahko prilagodijo s spremembo poslovnih politik (na primer financiranje iz drugih virov, sprememba obrestnih mer, zmanjševanje kreditiranja).

"Če se bodo banke namesto z depoziti prebivalstva zadolževale ceneje grosistično, bo to povečalo njihovo dobičkonosnost, a tudi tveganost. Depoziti so sicer nadpovprečno stabilen vir financiranja, a praviloma dražji, še posebno izrazito v Sloveniji," pravi Abramovič.

Komentarjev 13
  • kapibara 15:31 11.december 2012.

    Ej že mnogo časa se govori: banke naj zahtavajo vračilo vseh odobrenih limitov, v roku 3 msecev... in se bančni sistem SLO - SESUJE...!!!

  • mirko 01:21 11.december 2012.

    Ja ja, bankirji, slabo se vam piše. Zapravili ste si vso zaupanje komintentov z lastnimi bedarijami in nepoštenjem. Na prvem mestu z dajanjem tajkunskih kreditov pri katerih vam je pomagala politika, potem so še tu požrešni menedžerji v bankah od ...prikaži večod katerih nihče noče delat izpod desetih tisočakov in enormne odpravnine, kljub temu da je banka globoko v redečih številkah. Me kar zanima kam boste šli delat potem, ko boste vse banke v državi uničili, kajti tujina vas z širokimi rokami vabijo, če le hočete. Menda ste zelo cenjeni po svoji strokovnosti in imate kaj za pokazat-uničene banke.

  • Milan Samide 19:55 10.december 2012.

    Presežeš cenzus za dodelitev državne štipendije, pa ne zaradi tega ker bi od banke dobil obresti pač pa ti jih državni ORGANI kar zaračunajo za celo leto, po 3,86%, ne glede, če si imel denar samo en mesec, ko si ...prikaži veči ga varčeval za ogrevanje. Pri družinah, ki imajo dva študenta, so jih okradli po 100eur/mes x dva x 12mesecev p si potem izračunajte za koliko so starševske družine oškodovane (2400) eur, samo zato ker so vam zaračunali obresti po (njihovih državnih zakonih), pa četudi jih niste dobili.Banka vam, da recimo 50eurov obresti, vam bo država zaračuna obresti po njihovo, ki za isto vsoto pridejo 200 eur-ov, KI PA JIH SEVEDA NIKOLI NISTE DOBILI.SEDAJ SE PA ČUDIJO , ko ljudje dvigujejo denar iz bank. Ves denar bi morali ljudje dvigniti iz bank, pa se naj gredo bankirje, brez denarja!!!!